eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

MSZP: "az a koalíció végét jelenti"

Teljes egységben szavazhatja meg az egészségügyi reformtörvényt az MSZP frakciója, miután egyetlen képviselő sem kért felmentést a december 17-i szavazás frakciófegyelme alól.

A Népszabadság szerint egyelőre egyetlen szocialista képviselő sem kért felmentést a december 17-i szavazás frakciófegyelme alól. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi reformtörvényt, illetve annak módosító indítványait az MSZP - elméletileg - teljes egységben fogja megszavazni. Arra lehetőségük van a képviselőknek, hogy a jelezzék a frakcióvezetésnek: a parlamenti csoport álláspontjától eltérő véleményük van, ezért másként szavaznak. Aki azonban ezt nem teszi meg, az megsérti a frakciófegyelmet és pénzbüntetésre számíthat. Ezt a szabályt nevezte alkotmányellenesnek Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, aki egyben felajánlotta, hogy - ha ez az akadálya a törvény elutasításának - sztrájkalapjukból kifizetik a büntetést. A szocialista frakciótagok felháborodva utasították vissza az ajánlatot, bár a Népszabadság forrásai szerint nem ez zárta össze a parlamenti csoportot. "A megállapodás és a törvény átengedése a koalíció ára. Ezt mindenki tudja. Amennyire lehet, agyonmódosítottuk a csomagot. Ha ez a törvény elbukik, az a koalíció végét jelenti. Ezt pedig senki nem kockáztatja" - fogalmazott a lap egyik frakcióforrása.
A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy bár a kormányzati negyed helyszínválasztását korábban azzal indokolták, hogy a beruházás átformálja a Nyugati pályaudvar környékét, mostanra egyre inkább úgy tűnik, hogy a presztízsépítkezéshez rendelt közlekedésfejlesztési feladatok nagy részét megspórolná a kabinet. A lap úgy tudja, hogy a kormány már csak a Podmaniczky utca kiszélesítését vállalja, ám ez nem oldja meg a majdani közlekedési problémákat. Budapest hatodik kerülete, a kincstár és a főváros vezetői ma válságtanácskozáson vitatják meg a beruházás ügyét. A Magyar Nemzet információja szerint a főváros kihátrálna a terv mögül, de a kormány jelezte: ha nem sikerül keresztülerőltetni a projektet, akkor gondok lesznek a 4-es metró finanszírozásával.

A Világgazdaság azt írja: kilencszázmillió forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy a régiók helyi szinten, saját maguknak határozzák meg a szakmaszerkezetet, s a gazdaság igényeihez alakítsák a szakképzés oktatási struktúráját. Erre szükség is van, mert régiónként más és más szakmunkásból van hiány. Ez nem magyarországi specifikum: Európa nyugati részén már régebben, a kelet-közép-európai térségben egyre növekvő mértékben okoz problémát. Magyarországon történtek lépések - igaz, nem elegendő. A kamara például 2004-ben 16, az idén 11 hiányszakmát vett át a szociális és munkaügyi tárcától, s továbbiak átvételéről tárgyalnak. Sőt a gazdasági tárcával is megkezdődtek az egyeztetések, hozzájuk tartoznak ugyanis az informatikai szakmák, amelyek tudás- és vizsgaanyagát a kamara szintén megújítaná. Míg 1990-ben a korosztály fele végzett szakiskolában, ma húsz százalék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×