Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megdöbbentek az ombudsmanok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fajgyűlölet elleni nyilatkozatot adtak ki az Emberi Jogok Napján a magyarországi ombudsmanok. A biztosok megdöbbenésüknek adtak hangot, amiért az utóbbi időszakban felerősödtek a kisebbségek elleni rasszista megnyilvánulások.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, valamint Kállai Ernő a kisebbségi jogok, és Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megdöbbenésének adott hangot, mert az utóbbi időben felerősödtek a kisebbségek - elsősorban a cigányság - elleni rasszista megnyilvánulások.

A cigányokat csak úgy általában sértő, megalázó, bántó nyilatkozatokat hovatovább már megszoktuk: meglepetést már ritkán okoznak, most azonban egy ismert mozgalom alelnöke közleményében azt fejtegeti, hogy a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét" - írja a három ombudsman.

E megközelítés a biztosok szerint sérti és megalázza a magyarországi cigányság szegénységben élő, kiszolgáltatott rétegeit, olyan összefüggéseket sugall, amelyek emlegetése évtizedek óta nem fogadható el a demokratikus társadalmakban.

Egy emberi jogokat tiszteletben tartó, nyitott európai társadalomban nem engedhető meg, hogy magát politikailag legitimnek tekintő mozgalom vezetője ilyen tartalmú nyilatkozatot tegyen - hangoztatják.

Az ombudsmani nyilatkozatban felhívják a figyelmet a politikai vezetők felelősségére az ügyben.