eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A katolikus egyház is elutasítja a több-biztosítós rendszert

A katolikus egyház is beszállt a több-biztosítós egészségügyi modellről kialakult politikai vitába. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint a magánbiztosítók megjelenésével romolhat az egészségügyi ellátás színvonala, és kevesebben tudják majd igénybe venni az egészségügy szolgáltatásait.

A több-biztosítós rendszer bevezetésével sérülni látszik az a szolidaritási elv, amelynek alapján mindenki anyagi lehetőségei alapján fizet tb-járulékot, és tényleges rászorultság alapján részesül egészségügyi ellátásban - mondta az InfoRádiónak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egészségügyi bizottságának elnöke.

Beer Miklós váci megyéspüspök arra a kérdésre, hogy miért vesz részt az egyház az egészségügyről szóló politikai vitában, közölte: keresztény emberként felelősnek érzik magukat a társadalom legelesettebbjei és leginkább kiszolgáltatottjai, a betegek, szegények iránt.

A bizottsági elnök hozzátette: mielőtt megtették volna nyilatkozatukat, közgazdászokat, orvosokat, társadalombiztosításban dolgozókat kérdeztek meg, akiknek egyértelmű véleménye az volt, hogy az országnak nem lenne szabad belevágnia az egészségbiztosítási rendszer kockázatos megváltoztatásába.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egészségügyi bizottsága úgy látja: szükség lenne a szolidaritási elv további érvényesítésére, és egy új társadalombiztosítási rendszer bevezetése helyett a meglévő hibáit kellene kijavítani.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×