eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tudja, hogy mennyibe kerül egy gyerek?

Évente a szülők csaknem négyhavi fizetésüket költik egy gyermekre - derül ki a TÁRKI kutatásából. A szervezet munkatársa az InfoRádiónak elmondta: a gyerekvállalási kedvet nemcsak a családtámogatások összegének emelése növeli, hanem az is, ha az állam segíti a nők elhelyezkedését, vagy ha bölcsődéket hoz létre.

A gyereknevelési ráfordításoknak alapvetően két formája van: a fogyasztási kiadások, illetve a munkaráfordítás. Utóbbit nem szokták figyelembe venni a számítások során, a TÁRKI munkatársai azonban megpróbálták ezt is számszerűsíteni - mondta el az InfoRádióban a szervezet vezető kutatója.

A TÁRKI kutatásából kiderült, hogy egy évben 3,7 havi átlagkeresetüket költik a szülők egy átlagos gyermek fogyasztásaira, ennél azonban jóval nagyobb az éves munkaráfordítás: közel háromszorosa a fogyasztási kiadásoknak - közölte Gál Róbert István.

Több pénz, több gyerek?

A nemzetközi tapasztalatokkal megegyezően a családtámogatások Magyarországon is növelik a gyermekvállalási kedvet, míg a nyugdíjterhek emelése csökkenti azt - tette hozzá a TÁRKI vezető kutatója.

Több gyerek születne, ha a családok több támogatást kapnának, a termékenység növelésének ugyanakkor nem ez a leghatékonyabb formája: ebből a szempontból jobb, ha az állam segít összehangolni a gyermekvállalást, illetve a női munkavállalást - mondta Gál Róbert István.

Több bölcsi, több gyerek!

Ez nem csak jogszabályi kérdés, nem csak arról szól, hogy megbüntetik a munkaadót, ha elbocsátja a kismamát. Kell, hogy legyen bölcsőde és megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy az anyukák el tudják vinni oda a gyereküket - hangsúlyozta a kutató.

Ugyancsak segíti a gyerekvállalás és a női munkavállalás összeegyeztetését a rugalmasabb munkaerőpiaci formák támogatása és elterjesztése - fűzte hozzá Gál Róbert István.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×