Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megtámadták a kérdések hitelesítését: gyurcsányista trükk?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mind a három, a Fidesz által indított népszavazási kezdeményezésre vonatkozó országos választási bizottsági (OVB) döntést megtámadták az Országos Választási Irodánál (OVI) - mondta el az InfoRádiónak Rytkó Emília, az OVI vezetője.

Egyetlen beadványt kaptak, amelyet már továbbítottak is a Legfelsőbb Bírósághoz - mondta el további részletek említése nélkül az Országos Választási Iroda vezetője. A Legfelsőbb Bíróságnak három napja van arra, hogy döntsön az ügyben.

Az OVB szerda este állapította meg, hogy a Fidesz mindhárom népszavazási kezdeményezésében összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így várhatóan a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében kiírható a referendum.

Az OVI jelentése szerint a vizitdíj kérdésében legkevesebb 254.425, a tandíj kérdésében legalább 254.759, míg a kórházi napidíj esetében minimum 252.852 hiteles aláírás gyűlt össze.

A referendum kiírásához legalább 200 ezer hiteles aláírásra van szükség a törvény szerint; a Fidesz által leadott aláírások száma pedig kérdésenként megközelítette a 330 ezret.

Az aláírások hitelességét "99 százalékos valószínűséggel", ötszázalékos matematikai mintavétellel állapította meg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, amelyet az OVB október 24-én bízott meg a számlálással.

Gyurcsányista trükk?


A Fidesz az elmúlt napokban többször is munkája gyorsítására szólította fel a számlálást, illetve a hitelesítést végző hivatalokat.

A Fidesz elnökének kabinetfőnöke kijelentette: a Fidesz népszavazási kezdeményezésének 14 hónapos története azt bizonyítja, hogy a 21. század elején a "gyurcsányizmus" nem kevesebbet jelent, mint a "kézzelfogható, lopakodó diktatúrát".

Deutsch-Für Tamás csütörtökön úgy vélte: felháborító, több mint jogszerűtlen és tisztességtelen, hogy Szigeti Péter, az OVB elnöke a korábbi gyakorlattal szemben nem volt hajlandó a hitelesítésről haladéktalanul tájékoztatni az Országgyűlés elnökét.

Ez egy klasszikus gyurcsányista trükk - jegyezte meg.

Nyakó István szocialista szóvivő szerint az MSZP-nek mindegy, hogy mikor szavazhat a parlament a Fidesz és a KDNP népszavazási kérdéseiről.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ