Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gaskó: az ünnepeket nem zavarja meg a sztrájk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Határozatlan idejű lesz a december 17-ére meghirdetett sztrájk, ugyanakkor a Liga Szakszervezetek Szövetsége azt is ígéri, hogy a karácsony békéjét nem fogják megzavarni. Gaskó István, a szervezet elnöke nem tudja megmondani, ezt miként oldják meg, mivel egyelőre nem lehet tudni, hogy felfüggesztik-e a sztrájkot az ünnepek idejére, vagy nem.

A határozatlan idejű sztrájk sem azt jelenti, hogy az idők végezetéig tart - mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek Szövetsége elnöke.

Az érdekképviselet az egészségbiztosítási reform visszavonását és a nyugdíjszámítás januártól érvényes módjának megváltoztatását szeretné elérni.

Gaskó István kiemelte: a parlamenti szavazás után értékelik a helyzetet, és döntenek arról, hogy meddig tartják fenn a sztrájkot.

A karácsonyi ünnepet nem akarják megzavarni a sztrájkkal - hangsúlyozta az érdekképviselet elnöke. Hozzátette: ha felfüggesztik a munkabeszüntetést, de lesz okuk folytatni, akkor az ünnepek után folytatják.

A szakszervezetek nem olyan felelőtlenek, mint a kormány, amely a karácsonyi csomagba tette bele az említett törvényt - közölte Gaskó István.

Kifejtette: ez a rendszerváltozás óta a legsúlyosabb döntés, amelyet a közvéleményben tapasztalható nagy ellenállás ellenére akar áterőszakolni a kormányzat.

A kormány adta az okot, a sztrájk csak az okozat - hangsúlyozta a Liga Szakszervezetek Szövetsége elnöke

A Liga korábban határozatlan idejű országos munkabeszüntetést hirdetett december 17-től, előtte két nappal pedig demonstrációt szervez Budapesten.

Gaskó István, a szakszervezeti szövetség elnöke korábban elmondta: 17-én országos vasúti sztrájk is lesz, amelyet határozatlan időre hirdettek meg, és mindaddig fenntartják, amíg a kormánnyal nem tudnak megegyezni. A tiltakozó akcióhoz több érdekképviselet is csatlakozott.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ