eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kökény: Sok orvos szégyelli, de egyetért az egészségügyi reformmal

A koalíciós pártok az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról folytatott tárgyaláson megegyeztek a pénztárak többségi és a kisebbségi tulajdonosa közötti felelősségmegosztásról is. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, meghatározták a pénztári részvények árát is. Kökény Mihály kijelentette, hogy az állam feladata határt szabni a profitérdekek érvényesítésének.

Az új egészségbiztosítási rendszerben a kisebbségi tulajdonos adja az egyszemélyi felelős vezetőt, a vezérigazgatót, aki az operatív ügyekkel foglalkozik, az igazgatóságban pedig fele-fele arányban vesznek részt az állami és a kisebbségi tulajdonos képviselői - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

Ebben a testületben együttdöntési kötelezettség van, itt azonban nem születnek a napi ügyeket érintő operatív döntések - fűzte hozzá Kökény Mihály.

A politikus közölte: ez a felelősségmegosztás már elegendő szakpolitikai befolyást biztosít az állam számára, aminek feladata, hogy betartassa az egységes társadalombiztosítási kereteket, és határt szabjon a profitérdekek érvényesítésének.

Az államnak ugyanakkor szüksége van a befektetők szolgáltatásszervezési tapasztalataira és pénzére, így fontos, hogy az operatív feladatokban megfelelő teret biztosítson számukra - mondta Kökény Mihály.

Stabilitás és fejlesztés

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta: a befektetők pénzére nemcsak a pénztári stabilitás miatt van szükség, hanem az egészségügy fejlesztése érdekében is.

Kökény Mihály hozzátette: éppen ezért határoztak úgy, hogy pénztártagonként 12 ezer forint az az indulási licitár, amit a biztosítóknak meg kell fizetniük.

Így, ha a befolyt pénzből levonásra kerül a pénztári stabilitás védelmére kalkulált összeg, akkor is marad 60-70 milliárd forint, amit az egészségügy fejlesztésére lehet fordítani - magyarázta a politikus.

Ki érti?

Sok az olyan orvos, aki kollégái előtt szégyelli, titokban mégis egyetért az egészségügyi reformmal - mondta az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

Kökény Mihály úgy véli: nagy a felelősségük abban, hogy elmagyarázzák az embereknek, ki nyer ezzel a rendszerrel, amely kiszámíthatóbb és átláthatóbb lesz, mint a mostani, a betegek pedig olyan lehetőségekhez, tájékoztatáshoz jut, amilyenhez eddig nem tudott.

"Azt hiszem, hogy a félreértések nagy része és az ellenérzések tömege is abból származik, hogy nem értik a rendszert" - közölte Kökény Mihály.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke arról is beszélt, hogy a kormány azért a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésével kezdte az egészségügyi reformot, mert a tavalyi választások után égetően szükségessé vált a bevételek növelése és a kiadások csökkentése.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×