Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sólyom: \"Az egyházak is segíthetnek a társadalmi kohézió kialakításában\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az összetartás fontosságát hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában, ahol hazai és határon túli egyházi méltóságokkal találkozott.

Régi hagyomány, hogy a történelmi egyházak vezetőit évente egyszer vendégül látja a köztársasági elnök. Sólyom László köszöntőjében elmondta, ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy az egyházi méltóságok baráti hangnemben vitassák meg egymással és a köztársasági elnökkel aktuális problémáikat.

Sólyom László úgy fogalmazott: súlyos szociális kérdések feszítik a világot, az északi és déli országok eltérő gazdasági helyzetéről egészen a hajléktalan kérdésig. Azt mondta, a globális versenyképesség már egyre inkább attól függ, van-e társadalmi kohézió és jövőkép.

Az államfő szerint ezek kialakításában az egyházaknak is fontos szerepük lehet. Elmondta azt is, hogy az egyházak többségénél már beköszöntött az újév, ami mindig a várakozás és a remény ideje.

Az államfő köszönetet mondott a határon túli egyházi méltóságoknak is, hogy elfogadták meghívását. Azt mondta, ez kifejezi a magyarság egységét.

Nem fogadta viszont el a meghívást a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, mert azt sérelmezték, hogy a köztársasági elnök nem írta alá azonnal a gyűlöletbeszédről szóló törvényt.

Sólyom László korábban sajnálatát fejezte ki, hogy a MAZSIHISZ nem vesz részt a találkozón. Azt mondta, az, hogy a törvényt az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontrollra küldte, nem jelenti azt, hogy nem ért egyet annak tartalmával.

Hanganyag: Litauszky Balázs