eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Naponta kell adatot szolgáltatni a VPOP-nak

A vám- és pénzügyőrség vonalkódos zárjegyekkel veszi fel a harcot a szeszhamisítók ellen. A kereskedőknek naponta kell majd elküldeniük a hatóságnak az eladott termékek zárjegyének számát, elektronikus úton. Hogy az adatot nem szolgáltató szeszhamisítók ellen ez mennyire lesz hatékony, azt egyelőre nem lehet tudni. Az azonban biztos, hogy az alkoholt árusító üzleteknek többletterhet jelent az internetkapcsolat biztosítása.

Vonalkódos zárjegyek még nincsenek, várhatóan jövő nyártól, fokozatosan vezetik be ezeket. A vám- és pénzügyőrség azt reméli, hogy a vonalkódos zárjegyek bevezetésével hatékonyan vehetik fel a küzdelmet a szeszhamisítókkal szemben. A zárjegyek felragasztásakor ugyanis egy adatbázisban kell majd rögzíteni, hogy azok mikor, milyen termékre kerültek fel.

Később aztán az értékesítés után ezekkel az adatokkal vetik össze azokat, amelyeket a kereskedők küldenek el a pénzügyőrségnek - mondta el az InfoRádióban Sipos Jenő szóvivő.

Az egyelőre nem világos, hogy az új rendszer segítségével hogyan szűrik majd ki azokat, akik tudván, hogy hamisítanak, nem szolgáltatnak majd adatot a hatóságnak. Sipos Jenő erre a felvetésre azt felelte: az új rendszer adatai csak egy kiindulást jelentenek a nyomozáshoz, amelyhez további adatokat gyűjtenek majd.

A jogszerűen működő kereskedőknek azonban hatalmas terhet jelenthet az átállás, az adatokat ugyanis elektronikus úton kell majd eljuttatniuk a VPOP-hoz naponta. Számos üzletben azonban - főleg a kis boltokban - jelenleg nincs internetkapcsolat. Sipos Jenő azonban úgy véli: elegendő időt adnak az érintetteknek a felkészülésre.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×