Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fegyelmi eljárás két szerencsi köztisztviselő ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A felelősség megállapítására fegyelmi vizsgálatot kezdeményez Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere abban az ügyben, amely szerint az önkormányzat címzetes főjegyzője és a városfejlesztési osztály vezetője tisztséget vállaltak a BHD Hőerőmű Zrt. - a szalmatüzelésű hőerőmű építője - felügyelő bizottságában, illetve annak igazgatóságában.

A polgármester sajtóközleményében arról számolt be, hogy Bíró László címzetes főjegyző, valamint Csanádi Béla, a városfejlesztési osztály vezetője az ő tudta nélkül vállaltak tagságot a két testületben. Minderről megválasztásukat követően tájékoztatták őt. A hivatalt vezető jegyző pedig arra is kitért, hogy a két tisztség nem összeférhetetlen, erről írásban nyilatkoztak a BHD Hőerőmű Zrt-nek.

A dokumentumban Rónavölgyi Endréné úgy fogalmaz, hogy "amikor számomra is kiderült, hogy a tájékoztatás nem felelt meg az érvényben lévő összeférhetetlenségi jogszabályoknak, felhívtam a jegyző és az osztályvezető úr figyelmét az összeférhetetlenség megszüntetésére. Elmondásuk alapján a felszólításom előtt már intézkedtek, az összeférhetetlenség feloldásáról és lemondtak a cégnél vállalt tisztségükről".

A polgármester hozzátette: a soron következő testületi ülésen a körülmények tisztázására, a felelősség megállapítására fegyelmi vizsgálatot kezdeményez, amelyhez kéri az önkormányzat tagjainak támogatását.

Hangsúlyozta: a BHD Hőerőmű Zrt. által Szerencsen épülő első szalmatüzelésű erőmű építési engedélyeztetését nem a szerencsi építési hatóság adta ki, hanem az erre illetékes Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, a két tisztviselő nem vett részt az erőmű - egyébként teljesen szabályos - engedélyeztetési eljárásában.

Bíró László az MTI-vel közölte: a történteket "szakmai bakinak" tartja, ugyanis az összeférhetetlenség ide vonatkozó jogszabályaival kapcsolatban maga is hibás információt kapott. Amikor ez kiderült, azonnal kilépett a társaság felügyelő bizottságából, amelynek egyébként alig három hétig volt tagja és azért pénzt nem kapott. Csanádi Bélát nem sikerült elérni.