Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A megengedettnél több növényvédőszert tartalmazó körtét zároltak Tiszakécskén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Olaszországból behozott, másfél tonna körtét zároltak hétfőn Tiszakécskén, mivel a megengedettnél több növényvédőszert tartalmazott - közölte a megyei növényvédelmi igazgatóság vezetője.

A növényvédőszerből a határérték dupláját tartalmazó körtére egy Tolna megyei boltban találtak rá az ellenőrök - mondta Bűdi János, a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője, de mivel az importőr egy tiszakécskei gazdasági társaság volt, az ügyet Bács-Kiskun megyében vizsgálják ki.

Mint ismertette, a teljes szállítmány csaknem 16 tonna volt, amelyet - a zárolt mennyiség kivételével - már kiszállítottak a Penny Market áruházlánc magyarországi üzleteibe.

Bűdi János hozzátette, hogy a zárolt körtét nagy valószínűséggel megsemmisítik.

Az igazgató emlékeztetett: az Európai Unió országaiból származó élelmiszert nem ellenőrzik egyik tagállamban sem, csak a véletlenszerű vizsgálatnál derülhet ki, hogy nem felel meg az előírásoknak.

Hangsúlyozta, hogy értesítették az EU riasztórendszerét, s a további intézkedéseket már az unió teszi meg.

Az MTI kérdésére az igazgató elmondta, hogy a körtéből egy-egy boltba csak kevés került, ezért nagy valószínűséggel már nem lehet az egész mennyiséget zárolni.