Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Debrecen központ lehet - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszországban az első részeredmények alapján az Egységes Oroszország párt nyerte a választást. Debrecent javasolja az Európai Neutronkutató Központ magyarországi helyszínének a nemzetközi bíráló bizottság. Marion Dönhoff-díjjal tüntették ki Desmond Tutu dél-afrikai érseket. A nap legfontosabb hírei 2007. december 2-án, vasárnap.
A Putyint támogatók fölényes sikere

Oroszországban az első részeredmények alapján az Egységes Oroszország párt nyerte a választást. A politikai erőre - amelynek listavezetője Vlagyimir Putyin elnök - a választók mintegy 60 százaléka voksolt.

A törvényhozás alsóházába a dumába az Egységes Oroszországon kívül a kommunista párt, az ugyancsak Vlagyimir Putyint támogató Igazságos Oroszország és a nacionalista Liberális Demokrata Párt juthat be.

A hivatalos végeredményt december 17-ig kell jözzétenni. A Központi Választási Bizottság szerint a részvételi arány 59 százalékos volt, vagyis magasabb, mint 4 évvel ezelőtt.

Az EBESZ főtitkára szerint a szervezet széthullásához vezethet az, ahogy Oroszország kezelte a választási megfigyelők ügyét.

Az Európai Biztonsági és Együttműködés Szervezet vezetője az egyik finn rádiónak adott interjúban példátlannak nevezte, hogy Moszkva nem adott vízumot az ellenőröknek.

Az EBESZ főtitkára úgy véli: kérdésessé válhat a szervezet jövője, ha tagjai nem tartják magukat egyformán a közös kötelezettségekhez és értékekhez.

Gyurcsány a művészek fontosságáról

A művészek megbecsülésének fontosságát hangsúlyozta a miniszterelnök a Táncsics Alapítvány Életmű Díj átadásán.

Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzeti Galéria kupolatermében tartott ünnepségen úgy fogalmazott: vigyázni kell a művészekre, akik érzékenyebbek és kiszolgáltatottabbak mint az átlagemberek.

A kortárs magyar művészet tekintélyes alakjainak adományozható Táncsics Alapítvány Életmű Díjat az idén Lorán Lenke színművész, Angyalföldi Szabó Zoltán festőművész, Lukács Ervin karmester és Spiró György író kapta.

Orbán a kormánykoalíció összeomlásáról beszélt

A kormánykoalíció közelgő összeomlásáról és az előrehozott választások lehetőségéről beszélt a Fidesz elnöke a közszolgálati rádióban.

Orbán Viktor közölte: elkészült a párt programja, hogy megmutathassák: van kormányzóképes erő az országban.

Az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakításáról azt mondta: ha a Fidesz bizalmat kap, akkor kormányra kerülése után megszünteti a rosszul működő rendszereket, és a visszaalakítás költségeit azokkal az üzleti körökkel fizetteti meg, amelyek részt vettek az átalakításban.

Igazi reformot akar látni az IDF elnöke a felsőoktatásban


Valódi reformot sürget a felsőoktatásban az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke. Lasztovicza Gábor szerint az államilag támogatott férőhelyek számának csökkentése biztosíthatja a magyar felsőoktatás versenyképességét.

Ugyanakkor úgy vélte: a struktúraváltás költségeit nem a hallgatókkal kellene megfizettetni tandíj formájában. Debrecen lehet a központ

Debrecent javasolja első helyen az Európai Neutronkutató Központ magyarországi helyszínének a nemzetközi bíráló bizottság; a testület tartalék színhelyként Székesfehérvárt jelölte meg. A javaslat alapján a kormány hozza meg a végső döntést.

A létesítményért Magyarországon kívül még Svédország és Spanyolország van versenyben. Kóka János gazdasági miniszter hangsúlyozta: a pozitív döntés nemcsak az ország tudományos presztízse miatt, hanem gazdasági szempontból is jelentős lenne. Az Európai Neutronkutató Központ az unió legnagyobb kutatás-fejlesztési létesítménye lesz.

Megalakult a Prímási Borrend

Aláírták a Prímási Borrend alapító nyilatkozatát. A Vinum Primatis-t Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kezdeményezésére hozták létre a magyar borkultúra fellendítése érdekében. A borrend elsősorban a marketingmunkát segíti majd.

Molnár József, a Vinum Primatis titkára bejelentette: közös nyilatkozatot írnak alá a tokaji borvidék megóvásáért. A Prímási Borrend jelenleg 4 tokaji és egy egri borfajtát sorol a legnemesebb magyar borok közé.

171-gyel hajtott a maximális 100 helyett a szakállamtitkár

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkárának jogosítványát vonták be Ausztriában gyorshajtás miatt.

A tárca azután közölte ezt, hogy az osztrák hírügynökség arról számolt be: a rendőrség egy 48 éves magyar diplomatát jelentett fel az ügyben.

A minisztérium tájékoztatása szerint Sirman Ferenc egy ausztriai programjáról tartott hazafelé, amikor megállították. A szabálysértés tényét elismerte, a kiszabott pénzbírságot pedig tudomásul vette.

Az osztrák rendőrség közleménye szerint a férfi autójával óránként 171 kilométeres sebességgel haladt ott, ahol a megengedett sebesség 100 km/h.

Desmond Tutu kapta a Marion Dörhoff-díjat

Hamburgban Marion Dönhoff-díjjal tüntették ki Desmond Tutu dél-afrikai érseket az apartheid elleni küzdelme elismeréseként. A német Die Zeit hetilap és a Marion Dönhoff Alapítvány elismerését a nemzetközi béke és megértés előmozdításáért ítélik oda minden évben.

Desmond Tutu az ünnepségen azt mondta: a díjat több millió honfitársa nevében veszi át, akik vele együtt küzdöttek az apartheid felszámolásáért.