eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Pótcselekvés jellemzi a kormányzat tevékenységét"

Pótcselekvés jellemzi a kormányzat tevékenységét a fontos ágazatokban - mondta Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egyetemi tanár példaként hozta fel, hogy az egészségügy reformja sem tesz hozzá jelentősen a nemzetgazdaság növekedéséhez. A jegybanki elemzésekkel egyetért Csaba László, aki szerint nem nagyon lehet látni, hogy 2009-től mitől lesz nagyobb a magyarországi gazdasági növekedés.

Amivel a kormányzat az idejét tölti, az túlnyomó részt felesleges - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász.

Az egyetemi tanár kifejtette: a gazdasági növekedés szempontjából nem döntő, hogy melyik minisztérium alá tartozik a rendőrség, vagy az egészségügy reformja.

A bruttó hazai termék egy százalékát sem elérő uniós pénz nemzetgazdasági szempontból elhanyagolható - emelte ki a közgazdász.

Csaba László szerint annak példáját látjuk, hogy amikor valaki nem tud jelentőset tenni, akkor sok mellékeseket kell tenni, ám ez pótcselekvés. Az adószigorítás és a gazdaság kifehérítésének programja tipikus pótcselekvés - tette hozzá.

Ahol fontos lenne, a kormányzat kicsi lépéseket tesz, vagy semmilyet, vagy éppen ellenkező irányút - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

Mitől lesz növekedés?

A közgazdász kiemelte: egyetért a jegybanki elemzésekkel abban, hogy nem nagyon lehet látni, 2009-től mitől lesz nagyobb a gazdasági növekedés.

Az intézményrendszer nem versenyképes, de ha ezen a területen nem változik semmi, akkor mitől lenne növekedés - tette fel a kérdést.

Csaba László szerint a kormány sem látja úgy, hogy túl vagyunk a nehezén. A konvergenciaprogram szerdán közzétett változat szerint 2008-2009-ben a 3 százalékot alulról közelítő gazdasági növekedési ütemmel számolnak, ami a világátlag fele - fejtette ki.

A kamatszint és az infláció csökkenésében nagyobb fokú óvatosság látható, míg a foglalkoztatottság mutatói alig javulnak a kormányzati előrejelzés szerint - emelte ki az egyetemi tanár.

Csaba László emlékeztetett, hogy elemzők szerint a növekedési ütem 2,5 százalék körül van hosszú távon, de ennél nagyobbat akarunk, akkor az azt megalapozó, erőteljes kiigazítási politikát, adócsökkentés, debürokratizálást kell végrehajtani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×