Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Horváth Ágnes: nem emelkedik a vizitdíj összege

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eredményesnek nevezte az egészségügyi miniszter a vizitdíj bevezetését. Horváth Ágnes a térítési díj fizetésének elmúlt 10 hónapját értékelte. Elmondása szerint a vizitdíj és kórházi napidíj 21,7 milliárd forintos bevételt hozott. A Fidesz szerint a minisztérium helyzetértékelése nem helytálló.

Az egészségügyi miniszter adatai szerint havi 180 ezer forintja származott a vizitdíjból a háziorvosoknak azóta, hogy a térítést február 15-én bevezette a kormány.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy a vizitdíj és kórházi napidíj 21,7 milliárd forintos bevételt hozott a gyógyítóknak.

A díjak bevezetése megtakarításokat eredményezett az ágazaton belül, így például a járóbeteg-szakellátásban 3, az aktív és krónikus fekvőbeteg ellátásban összesen 22,3, míg a gyógyító-megelőző ellátások esetében 25,3 milliárd forintot spórolt az állam.

Horváth Ágnes elmondta: csökkent az indokolatlan orvos-beteg találkozások és gyógyszerfelírások száma, illetve a kórházi napidíj, valamint a vizitdíj visszaszorította a hálapénzt.

A vizitdíj-rendszer mellett kitart a kormány, a térítési díjat pedig nem emelik jövőre - mondta az egészségügyi miniszter.

A Fidesz szerint nem kell vizitdíj

A Fidesz szerint valótlan a tárca helyzetértékelése. Szijjártó Péter szóvivő úgy véte: a minisztérium nem kérdezte meg a betegeket, és az orvosokat a vizitdíjról. Szerinte ugyanis senkinek nem jó a térítési díj bevezetése.

A szegények számára komoly problémát okoz a vizitdíj. A 90 ezer forintos jövedelemmel bírók 21 százaléka nem ment el orvoshoz annak ellenére, hogy megbetegedett. Másrészt ez az orvosoknak sem jó, mert sokkal több bevételt tervezett a kormány a költségvetésbe a vizitdíjból, mint amennyit realizált, és ez az orvosoknál kiesés - mondta a szóvivő.