Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szerencsi jegyző és egy osztályvezető is a hőerőművet építő cégnek dolgozott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Összeférhetetlenség miatt lemondott posztjáról a szerencsi szalmatüzelésű hőerőművet építő cég felügyelőbizottságának két tagja. Alapos okuk volt rá, ugyanis egyikük a város jegyzője, a másik pedig az önkormányzat építési osztályvezetője. A cég igazgatóságának elnöke azzal igyekezett menteni őket, hogy szerinte mindketten megfeledkeztek a szabályokról. Az önkormányzat által maximálisan támogatott beruházást borászok, környezetvédők és politikusok is ellenzik, mert szerintük a kamionforgalom súlyosan veszélyezteti majd a Világörökség részévé nyilvánított tokaji borvidéket.

Néhány nappal ezelőttig a szerencsi hőerőművet építő cég felügyelő-bizottságában dolgozott a város jegyzője és az önkormányzat építési osztályának vezetője.

Bíró László és Csanádi Béla állítólag a szerencsiek érdekét védte, és elkerülte a figyelmüket az összeférhetetlenségről szóló szabály. Legalábbis a jegyző ezt mondta a Magyar Televízió Szempont című műsorában.

Bíró László a köztelevízió riportműsorában úgy fogalmazott, az önkormányzat továbbra is fontosnak tartja, hogy ránézzen az építők körmére, ezért megtalálják a módját, hogy képviselőjük legyen a BHD Hőerőmű Kft. felügyelőbizottságában.

Cirkusz?

A borászok és környezetvédők által is ellenzett szalmatüzelésű erőművet építő céget az InfoRádió is megkereste, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Hujber Ottó igazgatósági elnök külföldön van, és csak hétfőn lesz elérhető.

A hét elején azonban még itthon volt, és akkor a Szempontnak azt mondta, hogy az egész ügy egy cirkusz, amit a beruházás ellenségei rendeztek meg.

"Várjuk, hogy a város képviselőtestülete olyan személyeket jelöljön, akiknek nincs összeférhetetlensége. Egyébként örömmel látjuk, hogy ez a probléma kijön, hiszen ebből is látható, hogy a projekt ellenségei mindent meg tesznek annak érdekében, hogy valahogy fogást találjanak a projekten" - mondta Hujber Ottó.

"Most sikerült fogást találni, de azt gondoljuk, hogy egy adminisztratív hiba feltehetően nem azt mondja, hogy emiatt a projekt rossz, emiatt nem teremt majd munkahelyeket, emiatt nincs rá szükség. Ebből látszik tulajdonképpen, hogy mi a cirkusz lényege" - fűzte hozzá a BHD Hőerőmű Kft. igazgatósági elnöke. Nem tudták?

Az InfoRádió megkereste Szerencs polgármesterét, aki azzal próbálta menteni a polgármesteri hivatal két munkatársát, hogy szerinte mindketten megfeledkeztek a szabályokról.

Rózsavölgyi Endréné, aki egyben szocialista országgyűlési képviselő is, azt mondta: a jegyző és az építész osztály vezetője figyelmetlen volt.

Arra a felvetésre, hogy éppen a városi jegyző feladata a törvényességi felügyelet, és ő siklott el a saját magát érintő összeférhetetlenségi szabályok felett, azt felelte: ez valóban nem helyes, a két köztisztviselő azonban semmilyen tiszteletdíjat nem vett fel a munkáért.

Azt fontosnak tartja, hogy a város jelen legyen a beruházás megvalósításakor, az érdekeik érvényesítése végett.

Állítólag nem jelent kockázatot

Érdemes megemlíteni, hogy az Élet és Irodalom című hetilap november 2-án hosszú cikket közölt az erőművel kapcsolatos vitákról Bokor Pál tollából.

Az összességében a beruházás mellett érvelő írásban a szerző idézi Csanádi Béla szerencsi építési osztályvezetőt és egyben felügyelőbizottsági tagot, aki meggyőződéssel állította, hogy a legkorszerűbb légtisztító technikával felszerelt biomassza-erőmű ugyanolyan kicsi kockázatot jelent majd a Világörökség részévé nyilvánított tokaji borvidékre, mint például a mára már szintén környezetbarát technológiával dogozó szerencsi cukorgyár.

Sokan azonban nem így gondolják, és az ő soraikat erősíti többek között Sólyom László köztársasági elnök és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter is.

Utóbbi azt javasolja, hogy - mivel az engedélyezési eljárás szabályos volt - a helyiek népszavazással akadályozzák meg az erőmű megépítését.