eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Raport Gyurcsánynál: melyik miniszter kap selyemzsinórt?

Bár a kormánytagok az idén nem találnak jutalommal teli borítékot a karácsonyfa alatt, teljesítményük értékelése nem marad el.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc januárban "raportra" hívja minisztereit, hogy mindegyikükkel négyszemközt tárgyalja ki az elmúlt év eseményeit és teljesítményét; valamint megvitassa velük a hogyan és merre tovább kérdéseit.

A cikk szerint a miniszterelnök leginkább Gráf József agrárminiszter, illetve Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter munkáját értékeli.

Az előre vetíthető, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel nem lesz könnyed beszélgetése, ahogyan tartogathat még meglepetéseket a Kákosy Csaba leendő gazdasági tárcavezetővel való négyszemközti egyeztetés is.

A Népszabadság azt írja: változtatna az Európai Bizottság az éppen harminc éve kialakult gyakorlaton, miszerint a pénzintézetek nem számolnak fel áfát, ám egyúttal nem is igényelhetik vissza a forgalmi adót olyan szolgáltatások után, amelyeket maguk vesznek igénybe. Márpedig a kiszervezések révén egyre több az ilyen, például a telefonos ügyfélszolgálatok, a call-centerek esetében.

A javaslatot szerdán jelentette be Brüsszelben Kovács László adóügyi EU-biztos. Az európai jogszabályalkotásnak az utóbbi harminc évben kialakult gyakorlati összevisszaság miatt ott kell kezdődnie, hogy egyáltalán meghatározzák: melyek ezek a szolgáltatások.

A Magyar Nemzet azt írja: vagyonosodási vizsgálatnál zavarba jöhet az a magánszemély, aki nem tudja bizonyítani, hogy a revizornak szemet szúró értéktárgyát karácsonyra kapta ajándékba - ezért érdemes erről szerződést kötni nagyvonalú rokonunkkal is.

A megajándékozottnak ugyanakkor illetéket kell fizetnie, ha az ajándék többe kerül 150 ezer forintnál.

Jóval több gázolajat használ Európa, mint amennyit megtermel - ez a magyarázata, hogy a szerdai üzemanyagár-emelés után Magyarországon már többe kerül a gázolaj, mint a benzin - írja a Magyar Nemzet.

Pedig a dízelüzemű autók tulajdonosai, köszönhetően az alacsonyabb jövedéki adónak, kis túlzással emberemlékezet óta olcsóbban tankolhattak benzines társaiknál, és részben ez ütött most vissza rájuk.

Az árelőnynek is köszönhetően ugyanis annyira elterjedtek a dízelmotoros gépkocsik, hogy az európai finomítók már csak az orosz importgázolajjal képesek kielégíteni az igényeket. Benzinből viszont sok van - a felesleget Európából döntően Amerikába viszik.Tévedés következménye a lőrinci horgásztó nehézfémszennyezésének mértékéről napvilágot látott hír, mert a város vezetői összecserélték a mértékegységeket - mondta Jánosi László, a Fidesz helyi önkormányzati képviselője az Indexnek.

Sárosi Károly, a Heves megyei település alpolgármestere hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy környezetkárosítás miatt feljelentést tett Lőrinci önkormányzata, azt követően, hogy a határértékeket több százszorosan meghaladó nehézfémszennyezést mutattak ki a helyi horgásztóban.

A feljelentés alapját képző vizsgálati anyagban azonban a víz literjének nehézfémtartalmát mikrogrammban adták meg, miközben az egészségügyi határértékek meghatározására a miligramm/litert használják a jogszabályok.

A település polgármestere, Víg Zoltán elismerte: laikusként nem fedezte fel "a mértékegységeken alapuló tévedést".

Megfélemlítettek és megaláztak, majd megkopasztottak egy magyar autóst az osztrák autópálya-rendőrök, a jelek szerint csak azért, mert nem tudott németül és nem volt nála elég euró - írja az Index.

Az internetes portál a fiatalember apjának elbeszélései alapján írja le, hogyan fizettettek a schwechati autópálya-rendőrök 1.100 eurós büntetést a férfival, aki a megengedett 100 helyett 130 kilométer per órás sebességgel hajtott az A4-es autópályán.

A Világgazdaság azt írja: egyszemélyes holding formájában működhetnek a jövő tavasztól a Fővárosi Önkormányzat kórházai, ha a decemberi közgyűlés támogatja a tervet.

A 150 milliárd forintnál nagyobb értékű ingatlanvagyont és az évi 50 milliárdos működési bevételt központilag kezelnék. Ennek előnyét igazolja a debreceni Városi Egészségügyi Szolgáltató Kht., ahol 10-15 százalék a bevétel arányos eredmény.

A kórházak képviselője a legnagyobb előnyt a gyógyítási együttműködésben látja, amelynek során a holding - vállalva a betegellátás felelősségét - szakmai mátrix alapján tervezné a beteg-utakat. Ezzel javulna az ellátás minősége, a tb-től járó pénz pedig célzottan a beteget követné.

A portfolio.hu azt írja: bár az elmúlt egy-két napban megindult az emelkedés a globális részvénypiacon, az évnek még nincs vége, és az elmúlt két hónap teljesítménye alapján úgy látszik, hogy az elmúlt években megszokott év végi, "mikulás rali" idén elmaradhat, a befektetők meglehetősen rosszul zárhatják a 2007-es 4. negyedévet a világ tőzsdéin.

A hitelpiaci válság júliusi kipattanása megviselte a részvényárfolyamokat, ám a szeptemberi kamatvágás után ugyan úgy tűnt, hogy minden rendben lesz, csakhogy jöttek a kiábrándító harmadik negyedéves jelentések és veszteség leírások, melyek újra felerősítették a félelmeket. 2002 óta nem volt példa arra, hogy elmaradjon a hagyományosan erős negyedik negyedév a részvénypiacokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×