Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Potyautasként érkezhet a fenevad Magyarországra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban, Horvátországban, sőt, már Svájcban is előfordul az eredetileg a trópusokról származó, veszélyes betegséget terjesztő tigrisszúnyog. Jó alkalmazkodóképessége révén a faj Magyarországon is képes megélni.

Akár Magyarországon is felbukkanhat a sikungunya lázat terjesztő tigrisszúnyog.

A kórnak jelenleg nincs ellenszere, így legjobb, ha különböző szúnyogirtókkal megelőzzük a csípést - mondta az InfoRádióban Axmann Ágnes, egyetemi docens.

Az állat elsősorban a mediterrán területeken él, de potyautasként bármilyen járműre, például repülőre és hajóra is "felszállhat". Így jutott el Svájcba, sőt, Belgiumba is.

Rendkívüli alkalmazkodóképessége miatt ugyanis bárhol megél, ahol 10 fok feletti a hőmérséklet és minimális vízmennyiség fellelhető.
Mivel Magyarországon az év nagy részében több mint 10 fok van, itt is képes megélni - figyelmeztet Axmann Ágnes.

Az úgynevezett sikungunya láz erős fájdalommal, bőrkiütéssel és gyengeséggel jár.

A szúnyogok által terjesztett kór ellen semmilyen oltás vagy gyógyszeres megelőző kezelés nem létezik, a betegeknek heteket kell várniuk, amíg a tünetek elmúlnak.

Axmann Ágnes szerint nem a legsúlyosabb fertőzések egyike, az idősebb, legyengült vagy szívbeteg embereknél azonban halálos lehet.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa