eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Miért kell pótdíjat fizetnie az életmentő autósnak?

Csak részben fogadta el a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal észrevételeit a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulása, amelynek mai ülésén döntöttek arról, hogy a jövőben várhatóan nem kell a parkolási díjon felül pótdíjat fizetni annak az autósnak, aki parkolójegy vásárlása nélkül áll meg azért, hogy segítséget nyújtson egy súlyos sérültnek vagy annak kórházba szállításakor nem ér rá érméket dobálni az automatába. A döntés szerint várhatóan a parkolási díjat továbbra is bevasalják a segítséget adó autóstól, akkor is, ha igazolja az életmentést, a pótdíjról viszont lemondanak.

Bajor Zoltán alpolgármester elmondta, hogy a döntés szerint a következő hetekben kidolgozzák az eljárási módját annak, hogy miként lehet a pótdíj elengedését kérni ilyen esetekben.

A segítséget nyújtó autósnak várhatóan egy formanyomtatványon kell a pótdíj elengedéséért folyamodnia a helyi önkormányzathoz, amely testületi ülésen dönt a kérés méltányolásáról.

A jogszabály azt már lehetetlenné teszi, hogy a parkolási díjat is elengedjék.

Az InfoRádió értesülése szerint nem fogadta el a társulás, amelynek területén egyébként a Centrum Parkoló Kft. működik, hogy ne lehessen többször is megbüntetni azt az autóst, aki ugyanabban a parkolóban folyamatosan hosszabb ideig áll fizetés nélkül.

A másik két Budapesten működő parkolási cégnél ugyanis egy autós egy nap csak egy büntetést kaphat, míg a Centrum területén többször előfordult, hogy kétszer-háromszor is megbüntették egy bliccelésért az adott gépkocsivezetőt. Ezt a gyakorlatot az állampolgári jogok biztosa is kifogásolta.

Szintén elutasította a társulás azt az észrevételt, hogy a parkolási cégre is vonatkozik a panasztörvény. Ehelyett arra az álláspontra helyezkedtek, hogy akinek panasza van, az forduljon egy polgárjogi alapon működő úgynevezett békéltetőtestülethez.

Azt az észrevételt sem fogadta el a társulás tanácsa, hogy a Centrum Parkoló Kft. korábban jogszerűtlenül ruházta át egy követeléskezelő cég számára a pótdíjtartozások behajtásának jogát.

A parkolási céget ezért pereli is a VI. kerületi önkormányzat, amely szerint nemcsak jogszerűtlenül, hanem túl olcsón kapta meg a jogot a követeléskezelő, ezért több száz millió forintos kár érte az önkormányzatot.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a közigazgatási hivatal bírósághoz fordul az elutasított észrevételek kapcsán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×