Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mégis támogatja Budapest az utcai futóversenyeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egy héttel korábbi álláspontján módosítva, közterület-használati engedélyt adott szerdán a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága a jövő évi kiemelt budapesti utcai futóversenyek lebonyolítására.

Demszky Gábor főpolgármester a testülethez írt levelében, amelyet a helyszínen osztottak ki, megállapította, hogy a bizottság elutasító döntése sérti a fővárosi önkormányzat érdekeit. Szerinte a 10 kiemelt fővárosi futóversenynek "nem elhanyagolható gazdasági hatása van", illetve hozzájárulnak a főváros hírnevének "öregbítéséhez" is. Rámutatott, hogy nem hagyható figyelmen kívül ezeknek a tömegsport rendezvényeknek az egészséges életmóddal kapcsolatos tudatformáló szerepe sem.

A főpolgármester jelezte, elfogadhatatlannak tartja, hogy a közterület-használati engedélyezésnél csak a közúti közlekedési szempontok érvényesüljenek.

Ughy Attila (Fidesz) elnök javaslatára a bizottság előbb egyhangúan megszavazta, hogy a kérdésről a testület következő ülésén döntsenek. Addig felkérték a főpolgármestert, egyeztessen a futóversenyek szervezőivel, a BKV és a hivatal közlekedési szakembereivel annak érdekében, hogy a városlakókat, a közösségi közlekedést a lehető legkevésbé zavarják az esetenként többórás utcai forgalomkorlátozással járó rendezvények.

Halmágyi Judit (SZDSZ) alelnök felvetésére ezután visszavonták ezt a határozatot, s többségi szavazattal úgy döntöttek, hogy most engedélyezik a futóversenyek közterület-használatát. Egyidejűleg támogatták azt a szocialista felvetést, hogy a főpolgármester koordináljon ez ügyben.