eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Jobb később, mint soha: a szakszervezetek még mindig egyeztetnének

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága már az egészségbiztosítási törvényjavaslat módosító javaslatait tárgyalja, több civil szervezet azonban még mindig a társadalmi párbeszédet hiányolja, és az előterjesztés visszavonását követeli.

Az egészségbiztosítás reformjáról szóló törvényjavaslat visszavonását követeli a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A szervezet elnöke szerint a tárca nem tárgyalt érdemben az új rendszerről a szociális partnerekkel, a szakmával és az érdekképviseletekkel.

Ahogy az elnökük az InfoRádióban elmondta, már elkopott a kormány bizalmi tőkéje, ezért már a politikusok által ígért garanciákban sem bíznak.

Varga László hozzátette: egy érthető és elfogadható célokat megfogalmazó jogszabály esetén sem lenne elégséges az az egyeztetés, amelyet a kormány az egészségbiztosítási törvény kapcsán folytatott. Az országos érdekvédelmi szervezetek ugyanis mindössze egy hetet kaptak arra, hogy átnézzék az előterjesztést.

Haszonelvű, alkalmatlan és a társadalom szétszakadásához vezet

Gilly Gyula, az alternatív egészségbiztosítási javaslatot kidolgozó Korányi András Alapítvány képviselője szerint a kormány által bevezetendő rendszer haszonelvű, alkalmatlan az egészségügyi célok érvényesítésére és a társadalom szétszakadását fogja okozni. Emellett korlátozza a szabad orvos- és kórházválasztást is.

Szerinte a társadalombiztosítás nem keveredhet az üzleti célokkal, épp ezért a finanszírozó intézménynek valóságos biztosítóként, szolgáltatásvásárlóként és ellátásszervezőként kell működnie.
Megpróbálta eloszlatni a tévhiteket

Az érdekvédelmi szervezet épp az aggályok miatt egy konferenciát is szervezett a témában, ahol a kormány képviseletében Matejka Zsuzsa, az egészségügyi tárca kabinetfőnöke elmondta: a javaslat értelmében 2014-ig fel kell számolni a területi ellátási különbségeket az országban.

A kabinetfőnök megpróbált néhány tévhitet is eloszlatni, a többi mellett azt mondta: a kormány nem akarja amerikanizálni az egészségügyi rendszert. Azaz Magyarországon minden biztosított megkapja majd az egészségügyi ellátást, függetlenül attól, hogy mennyit fizet járulékként.

Elmondta azt is, hogy a betegek jogai nem szűkülnek a jövőben, és a járulék mértéke sem fog emelkedni.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×