Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Három ponttal emelkedik minden szabálysértés \"ára\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egységesen három ponttal emelkedik a közúti közlekedésben a szabályszegésekhez rendelt pontok száma - mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerdán az Országgyűlésben. szabálysértésekről szóló törvényjavaslat megemeli a helyszíni bírság alsó és felső határát is.

A szándékos bűncselekmény esetén adható pontszám 10, a gondatlan elkövetés miatt adható 7 lesz, szabálysértés esetén, annak súlyosságától és gyakoriságától függően, 1-6 pont adható - közölte a politikus a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény módosításának általános vitájában. A szabálysértésekhez kapcsolódó pontokat kormányrendelet rögzíti.

Az autóvezetők pontjaikat utánképzésen való önkéntes részvétellel csökkenthetik, 12 pontig 9 ponttal, 13 és 17 pont között 6 ponttal. Juhász Gábor emlékeztetett rá, hogy 18 pontnál bevonják a jogosítványt.

Arra is vonatkozik, akinek külföldi jogosítványa van


Az államtitkár közölte: az előterjesztés szerint a törvény hatálya kiterjed ezentúl arra a magyar állampolgárra is, akinek jogosítványát külföldi hatóság a járművezetés ottani gyakorlása miatt kicserélte, de az állampolgár külföldi tartózkodása után elmulasztotta a magyar vezetői engedély újraigénylését.

Juhász Gábor elmondta: a kormány nem gondolja, hogy ezzel a törvényjavaslattal a közlekedési morál jobbításának kizárólagos megoldását nyújtja. Az előterjesztés finomítása lehetséges - fűzte hozzá.

Szigorú, de indokolt

Juhász Gábor államtitkár a vitában elhangzottakra válaszolva nem vonta kétségbe, hogy nagyon szigorú lesz a pontrendszer, de ezt indokoltnak tartotta. Mint mondta, a segítségnyújtás elmulasztása, a közúti veszélyeztetés, járművezetés ittas vagy bódult állapotban, cserbenhagyás jogosítvánnyal csak egyszer lehetséges, mert a következő alkalommal bevonják a jogosítványt.

Az államtitkár visszautasította a rendőrséget ért kritikákat. Úgy vélte, a rendőrök megállítanak mindenkit, és ha szükséges, el is járnak vele szemben. A szabálysértésekről szóló törvényjavaslat megemeli a helyszíni bírság alsó és felső határát, amire azért van szükség, mert a bírság irreálisan alacsony összegű a jelenlegi piaci, gazdasági viszonyok között - mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a javaslat általános vitájának kezdetén szerdán a parlamentben.

Az államtitkár hozzátette: a helyszíni bírság alsó határa háromezer forint lesz, felső határa pedig húszezer forintra emelkedik. Mint hangsúlyozta, a megemelt bírság kapcsán több ügyet lehet majd a helyszínen elrendezni.

Az államtitkár elmondta azt is: a javaslatban szerepel, hogy a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelmet elutasító határozattal szemben panasznak van helye.