eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyurcsány: hosszú ideig különbség lesz az EU és Oroszország között

Az Európai Unió és Oroszország közötti nyitott stratégiai együttműködést szorgalmazott a Világpolitikai Fórum budapesti ülésén a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint Oroszország tartósan különbözni fog az uniótól demokráciafelfogás és az emberi jogok tekintetében. Mihail Gorbacsov, a Fórum elnöke hangsúlyozta, Európa nem csak az Európai Unióból áll.

A miniszterelnök szerint az Európai Uniónak többfokozatú partnerségi rendszert kell kialakítania a szomszédos államokkal, és Oroszország ilyen módon lehet szövetségese a közösségnek. Gyurcsány Ferenc erről a Mihail Gorbacsov által életre hívott Világpolitikai Fórum kétnapos budapesti ülésén beszélt.

Oroszországgal Európa nyitott stratégiai együttműködésben létezzen. A sajátos orosz történelem és fejlődés okán biztosan tartósan különbség lesz a demokrácia felfogása és az emberi jogokról való gondolkodás tekintetében Oroszország és az Európai Unió között - jelentette ki a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, Oroszország és az Európai Unió egymásra utalt, de egyenlőtlen mértékben, mert míg Oroszország kibírja két hónapig is, hogy nem szállít gázt Európának, addig a közösség nem.

A kormányfő - egyetértésben a Világpolitikai Fórum elnökének hétfői szavaival -, azt mondta, hogy az Európai Unió nem Európa, ezért a közösség ne tekintsen úgy magára, mint a kontinens értékeinek egyedüli örökösére. Mihail Gorbacsov a kétnapos tanácskozás során többször megemlítette, hogy Oroszország Európa része, és így a kontinens Vlagyivosztoknál kezdődik.

Az InfoRádiónak arra a kérdésére, hogy Európa mennyire számít Oroszországra a kontinens fejlesztésében, Mihail Gorbacsov azt mondta: "nem akarunk feltalálni egy új Európát, hiszen számos európai nálunk dolgozik, mi viszont el tudjuk látni magunkat. Bár a Világpolitikai Fórum budapesti ülésén a főként volt európai politikai vezetőkből álló szervezet az EU elmúlt 50 évét értékelte, fő téma mégis Oroszország európai integrációja volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×