Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Gyurcsány Ferenc defenzívába került reformprogramjával"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar miniszterelnök szorongatott helyzetben címmel közölt szerdán írást a magyarországi belpolitikai helyzetről a Der Standard című osztrák újság. A liberális napilap felvezetőjében megállapította, hogy a csökkenő népszerűségi mutatók, a szakszervezek munkabeszüntetési tervei és a szocialista párton belüli ellenállás jelzi: Gyurcsány Ferenc kormányfő defenzívába került reformprogramjával.

Amikor csütörtökön közös tanácskozásra összeül az osztrák és a magyar kormány, Gyurcsány vendéglátó miniszterelnökként viszonylag kellemesen érezheti majd magát. Azok a problémák ugyanis, amelyek az utóbbi időkben megterhelték a két szomszéd viszonyát, mint például a MOL átvételét célzó OMV-kísérlet és az osztrák oldalon okozott Rába-habzás, eltörpülnek amellett a nyomás mellett, amely a reformorientált kormányfőre országában nehezedik - mutatott rá az újság tudósítója, aki szerint Magyarországon rossz a hangulat, a szocialista-liberális koalíció által útnak indított reform- és takarékossági program nyomasztóan hat a gazdaságra és a fogyasztásra.

A szerző felhívta a figyelmet arra, hogy jóllehet a "hazugságbeszéd" kiváltotta, szélsőjobboldali erőszakos tiltakozások időközben alábbhagytak, Orbán Viktor ellenzéki vezető, aki egymást követő két választási veresége után tavaly ősztől többé-kevésbé szolidaritást vállalt a zavargásokat kirobbantó mozgalommal, most népszavazás kezdeményezésével akarja célba venni Gyurcsány kabinetjének reformtervét.

"Nyomás alatt lévő kuktafazék"

Az egészségbiztosítás régóta esedékes átalakításának megtorpedózását akarja elérni a szakszervezetek egy része is: a Liga szövetség december 17-re, tehát arra a napra, amikor a parlament szocialista-liberális többségének döntenie kell az egészségügyi reformról, meghatározatlan idejű általános munkabeszüntetést hirdetett.

A liberális lap egy nyomás alatt lévő kuktafazékhoz hasonlította az MSZP helyzetét. Bár senkinek sincs alternatív elképzelése, szorgalmasan fűrészelgetik a kormányfő-pártvezető székének lábát. A cikk a számba jövő "ellenfelek" között említette Szili Katalint.

A kisebbik koalíciós partner, a SZDSZ ezzel szemben a kormányszövetség felrúgásával fenyeget, amennyiben a szocialista párti képviselők, amint azt kilátásba helyezték, módosító indítványaikkal a felismerhetetlenségig felvizeznék az egészségügy reformtervét, amely azt célozza, hogy a "tőke csipetnyi logikájával" lábra állítsák a drága és gyengélkedő rendszert - húzta alá Der Standard.