Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább károsodhat a Szemlő-hegyi barlang

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább károsodhat Budapesten a Szemlő-hegyi barlang, amely nemrég beomlott egy szakaszon. A természeti képződmény felett ugyanis csaknem 250 négyzetméteren kivágták a fákat, ezek hiányában pedig eltűnhet a barlang tetejéről a talajréteg is.
A barlang nemrég egy építkezés miatt beomlott

, annak ellenére, hogy fokozott védettség alatt áll, így nem lehetne a környezetében építkezni.

Adamkó Péter barlangkutató akkor az InfoRádióban azt mondta: minden barlang fölött tilalmi zónát kellene kialakítani, mert ami ezen a területen Magyarországon folyik, az "világbotrány".

A romboláshoz a hatóságok is asszisztálnak, hiszen olyan helyekre is kiadják az engedélyt, amelyre nem lenne szabad - jelentette ki a barlangkutató.

Most kiderült az is: az egyik, barlang feletti terület fái is eltűntek, csaknem 250 négyzetméteren. A fák ráadásul különösen védett helyen voltak, a Duna-Ipoly Nemzeti Part területén - mondta el az InfoRádióban a nemzeti park vezetője, Füri András.

Az eset két évvel ezelőtt történt, akkor a park kezelői ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést. Füri András azt mondta: valószínűleg az tette, aki a terület mellett építkezett, és azért irtotta ki a növényzetet, mert az zavarta őt a kilátásban.

Mindez beszivárgásokat okozhat, és szennyeződhet az alapkőzet is - mutatott rá Füri András. A fákat természetesen újratelepítik, de az újak nagyjából 20 év alatt nőnek meg akkorára, mint a kivágottak voltak.