Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gorbacsov: az unió vegye fel a versenyt!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerződéseken alapuló, kiterjesztett partnerség kialakítását szorgalmazta az Európai Unió és Oroszország között a Világpolitikai Fórum elnöke Budapesten.

Mihail Gorbacsov a szervezet budapesti ülésén azt mondta: belátható időn belül Oroszország nem lesz tagja az Európai Uniónak, de a kiterjesztett partenrségi viszonyt elképzelhetőnek nevezte.

Úgy fogalmazott: az együttműködés csak akkor képzelhető el, ha a tárgyalófelek között nem lesznek politikai követelmények.

Európának egységesnek kell lennie, és az uniónak fel kell vennie a versenyt az Egyesült Államokkal és a távol-kelettel - tette hozzá az utolsó szovjet pártfőfitkár.

A Világpolitikai Fórum elnöke hangsúlyozta: az Európai Unió nincs válságban, de vannak problémák a közösségen belül, ez azonban természetes folyamatnak tekinthető.

Vélemények

Az orosz tudományos akadémia gazdasági intézetének vezetője bírálta az Európai Uniót, amiért a közönség indokolatlanul tekint bizalmatlanul Oroszországra.

Ruszlan Grimberg feltette a kérdést: "Mit vétett Oroszország az Európai Unióval szemben?"

Az igazgató nem értette, miért kell olyan nagy ügyet csinálni az állítólagos energetikai zsarolásból, hiszen szerinte Oroszország teljesítette a szerződéses feltételeket.

Csehország volt államfője provokációnak nevezte az országába és Lengyelországba tervezett rakétapajzs megépítését.

Milo¹ Zeman szerint az amerikai terv egyértelműen nem Irán, hanem Oroszország ellen irányul, ezt pedig ő nem támogatja.

Németország volt pénzügyminisztere szerint az európai politikusok rendre bírálják az uniót, holott ők is elismerik, hogy nincs más alternatíva.

Theo Waigel úgy véli: az európai identitás és életérzés megteremtését a politikának kell kezdeményeznie.

Szlovákia volt államfője szerint az Európai Uniónak fenn kell tartania az érdekeltségét a keleti szomszédságpolitikában, délen pedig meg kell azt teremteni.

Rudolf Schuster az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: Szlovákia 2009. január 1-jén bevezeti az eurót, majd megjegyezte, úgy véli, nem kellett volna ennyire sietni ezzel.

A volt köztársasági elnök a Szlovákia és Magyarország közti diplomáciai feszültségekre vonatkozó kérdésre úgy reagált: hosszú távon javulni fognak a kapcsolatok, a mindennapi életben ugyanis nem érzékelhető konfliktus.

Hanganyag: Nagy Tamás