eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az egyházak nem tudnak külső segítség nélkül működni

Végéhez közeledik az egyházi ingatlanvagyon rendezése, több ezer épület visszakerült az egyházak tulajdonába. Ez a vagyon azonban forgalomképtelen, és az egyházak nem tudnak állami finanszírozás nélkül működni - derült ki a Baross Társaság vitaestjén, amelynek témája az egyházi vagyon, illetve vagyongazdálkodás volt.

A magyarországi egyházak 8 ezer ingatlant igényeltek vissza. 3.500-at már megkaptak, 2.000-ről járadék fejében lemondtak, 2.700 igényüket elutasítottak.

A maradék alig 200 ingatlan helyzetét 2011-ig rendezik - ismertette a jelenlegi helyzetet az oktatási tárca egyházi kapcsolatok titkárságának helyettes vezetője.

Fedor Tibor elmondta: a visszakapott ingatlanok 67 százaléka hitéleti, 16 százaléka oktatási, 10 százaléka kulturális, 7 százaléka pedig szociális, egészségügyi célokat szolgál.

A szakember hangsúlyozta, hogy az állam az egyházak működéséhez közfeladatot ellátó intézményeik támogatásával járul hozzá.

Fedor Tibor azt is elmondta, hogy az állam a mostani költségvetési helyzetben a korábbinál kevesebbet tud a kulturális örökség részét képező, műemlék egyházi épületek fenntartására, rekonstrukciójára fordítani.

Egész pontosan az Orbán-kormány idején erre költött 4,5-5 milliárd forint tizedét irányozza elő ilyen célra a jövő évi költségvetés. Ezt már Szabó István református püspök mondta, aki sem az oktatási normatívát, sem a járadékot nem tartja finanszírozásnak.

A püspök szerint annak valójában csak az egyszázalékos adó-felajánlás tekinthető, de az azzal kapcsolatos újabb terveket nagyon méltatlannak tartja:

Hortobágyi T Cirill perjel, a Pannonhalmi Főapátság gazdálkodását foglalta össze. Elmondta, hogy kihasználják az apátság jelentős turisztikai vonzerejét, régi receptek alapján készített gyógyteákkal, likőrökkel, ecetekkel, csokoládékkal, borral jelentek meg a piacon.

Azonban mindez nem elég ahhoz, hogy önfenntartók legyünk - jelentette ki.

A katolikus egyházat képviselő Németh László a szellemi javakat is az egyházak vagyonának tartja.

Az iskolákban tanuló több tízezer diák oktatása, a szociális intézmények, kórházak működése, a 48 egyházi könyvtár társadalmi érték is - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×