Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hány lábát húzza a pannon puma?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar gazdaságban a vártnál gyorsabb és erőteljesebb egyensúlyjavulás következett be - mondta Veres János pénzügyminiszter napirend előtt az Országgyűlésben.

Hozzátette: a 11,6 százalékos államháztartási hiány két és fél év alatt négy százalékra csökkent.

Magyarországon több mint húsz törvény módosításával olyan feltételeket teremtett a kormány, aminek eredményeképpen a magyar gazdaság jelenősen "tisztult" - jelentette ki.

Veres János kiemelte azt is, hogy novemberben az egyik legtekintélyesebb nemzetközi hitelminősítő intézet, a Fitch Ratings, negatívról stabilra módosította a Magyarországgal kapcsolatos befektetői kilátást.

A pénzügyminiszter elmondta, Gyurcsány Ferenc múlt heti frankfurti, az Európai Bankügyi Konferencián tartott előadása után Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke "bölcsnek és bátornak" minősítette a reformokat, amelyeket a magyar kormány hajt végre.

Hozzátette: Joaquín Almunia, az Európai Unió pénzügyi biztosa az európai gazdaságról készült előrejelzést bemutatva sikeresnek nevezte a magyar kormány által eddig végrehajtott kiigazítási lépéseket.

Veres János szerint 2008-ban lassulni fog az infláció Magyarországon, gyorsabb lesz a gazdasági növekedés, emellett a reálbér, és ennek hatására a fogyasztás is növekedni fog.

Mint hangsúlyozta, a kifehéredő gazdaságból származó többletbevételek lehetővé teszik, hogy többen, kevesebb közterhet fizessenek a költségvetésbe.

Varga Mihály (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság mindössze egy százalékkal növekedett 2007-ben.

A huszonhét európai tagország közül huszonhetedikek vagyunk - tette hozzá. Véleménye szerint a kormány újabb adóemelésre készül.

Hargitai János (KDNP) közölte: a Gyurcsány-kormány semmi mást nem tett, mint hogy forrásokat vont ki a különböző nagy rendszerekből.

"Egy gyenge állam gyenge kormánya szólal itt meg" - jelentette ki.

Herényi Károly (MDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a térségben Magyarországon a legmagasabb az infláció, emellett nálunk a legalacsonyabb a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) azt emelte ki: a liberális párt örül annak, hogy külföldi megfigyelők visszaigazolják a kormány tevékenységét.

Hozzátette azonban: amit a kormány eddig csinált, az kiigazításként jó volt, azonban az ország versenyképességének növeléséhez nem elég az egyensúly helyreállítása.

Kovács Tibor (MSZP) közölte, hogy a kormánynak folytatnia kell a reformlépéseket.