Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Drámai nehézfémszennyezés a lőrinci horgásztóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Környezetkárosítás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Heves megyei Lőrinci önkormányzata, mert a határértékeket több százszorosan meghaladó nehézfémszennyezést mutattak ki a helyi horgásztóban.

Lőrinci alpolgármestere szerint a helyi horgásztóban jelentősen túllépi a megengedett mennyiséget az arzén, a bárium, a kadmium, a króm, a réz és a higany aránya.

A vizsgálatok szerint arzénból 519-szer, bórból 341-szer, a báriumból 313-szor, kadmiumból kétszer, krómból 46-szor, rézből 31,4-szer, higanyból pedig 40-szer több van a tóban az egészségügyi határértéknél - mondta Sárosi Károly, hangsúlyozva: hasonló szennyezést mutattak ki a tavat tápláló Zagyvában és a fő felszíni vízelvezető árokban is.

Az alpolgármester hozzátette: a vizsgálati eredményekről tájékoztatták a környezetvédelmi hatóságot, a tó tulajdonosát, a Magyar Villamos Művek Zrt.-t, illetve Fodor Gábor környezetvédelmi minisztert is.

Sárosi Károly ugyanakkor felszólította a helyi lakosokat, hogy ne horgásszanak a tóban.

A politikus szólt arról is, hogy a nehézfémszennyezést eddig csak a felszíni vizekből mutatták ki, ám elképzelhető, hogy abból a talajvízbe is került, és így a környék ivóvízbázisát is veszélyezteti.

A Magyar Villamos Művek Zrt. a hatóságokkal együttműködve vizsgálja a szennyezés forrását, illetve a külső szennyező kilétét - közölte a társaság. A társaság ennek érdekében, saját költségén, ellenőrző méréseket rendelt el.

A közlemény szerint a lőrinci erőműben lévő gázturbina üzemeltetéséhez a tavat az MVM nem veszi igénybe.