eur:
393.81
usd:
368.22
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Kötelező biztosítást kell kötniük a vasúttársaságoknak is

Jövő év közepétől minden vasúti tevékenységet folytató cégnek kötelező biztosítást kell kötnie, vagy bankgaranciával kell rendelkeznie az általa okozott károk megfizetésére, ami a Magyar Államvasutak (MÁV) esetében - ha általános vasúti baleset következik be - a számítások szerint 700-800 millió forint összeghatárig szóló kötelező felelősségbiztosítást jelent.

Az erről szóló kormányrendelet szerint új vasúti társaság csak akkor kaphat tevékenységi engedélyt, ha rendelkezik baleseti fedezettel, illetve a már működőknek minden év május 31.-ig igazolniuk kell a vasúti igazgatási szervnél, hogy a következő év végéig van ilyen fedezetük.

Az új engedélyt kérőknek jövő év január 1.-től kell igazolniuk a fedezetet, míg a már működő cégeknél jövő év július 1. a határidő.

Az előírt fedezet nagysága függ a vasúti tevékenység módjától, a földrajzi területtől és a tevékenység nagyságrendjétől. Így például, aki országos és elővárosi vasúton végez személyszállítást, annak az általa okozott balesetekre legalább 100 millió forint fedezettel kell rendelkeznie. Az ugyanitt árutovábbítással foglakozó cégnek a minimális fedezete 50 millió forint, míg a pályahálózatot működtetőé 200 millió forint.

A legnagyobb magyar vasúttársaságnak, a MÁV csoportnak az általános vasúti balesetek fedezetére a számítások szerint mintegy 700-800 millió forint összeghatárig kell majd felelősségbiztosítást kötni a jövő június 30-ig a rendelet alapján.

Az úgynevezett katasztrófa balesetek fedezeti összeghatárát a rendelet nem szabályozza részletesen. A katasztrófa baleset a legnagyobb személyi sérüléssel és dologi kárral járó esemény, ami bekövetkezhet. Ilyen esetben a dologi kár akár több milliárd forint is lehet.

A MÁV-nak eddig is volt felelősségbiztosítása az utasoknak okozott kár megtérítésére, amit a MÁV Start visz tovább. A biztosítási összege, azaz a kártérítés felső határa 107 millió forint/év, a biztosítás díja pedig 39 millió forintot tesz ki egy évre. A MÁV által működtetett térségi vasutakra is van felelősségbiztosítás az idén augusztus 4. óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×