eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Idén nem kapnak jutalmat a kormánytagok - a nap hírei

Brüsszelben megállapodtak a jövő évi költségvetésről az illetékes uniós intézmények képviselői. A közintézményeknél is mérsékli a kormány a jövőre várható áremelkedés hatásait. 2015-re új közigazgatási rendszert alakítana ki Budapesten a fővárosi ellenzék. A nap hírei 2007. november 24-án, szombaton.

Megállapodtak a 2008-os uniós költségvetésről

Brüsszelben megállapodtak a jövő évi költségvetésről az illetékes uniós intézmények képviselői. A közösség kiadásai jövőre 120,3 milliárd eurót tesznek ki.

A legfőbb vitát a Galileo műholdas navigációs rendszer finanszírozása váltotta ki, de végül az Európai Parlament elvárásának megfelelően különböző átcsoportosításokkal és a tartalékalapból 2013-ig megteremtik rá a szükséges 2,7 milliárd eurós többletforrást.

A brüsszeli magyar állandó uniós képviselet közleménye szerint a kompromisszumos csomag minden tekintetben megfelel Magyarország érdekeinek.

Idén nincs jutalom

A kormányszóvivő szerint nem maradnak áram nélkül a közintézmények csak azért, mert nem tudják kifizetni a villanyszámlát.
Daróczi Dávid azután beszélt erről, hogy a Népszabadság szombati cikkében azt írta: jövőre átlagosan 10-15 százalékkal többet kell fizetnük a közintézményeknek az energiáért.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a kormány - a lakossági fogyasztók mellett - a közintézményeknél is mérsékli a jövőre várható áremelkedés hatásait.

Daróczi Dávid szólt arról is, hogy a miniszterelnök döntése értelmében az idén nem kapnak jutalmat a kormány tagjai. Hozzátette: ettől függetlenül Gyurcsány Ferenc szerint a kormány több tagja is kiemelkedő munkát végzett a reformok előkészítésében.

Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője továbbra is úgy véli: a gazdasági növekedés leállításáért, a reálbérek és a nyugdíjak csökkentéséért nem jutalom, hanem büntetés jár.

Szilvásy továbbra is Laborczot jelölné

A Fidesz és a KDNP arra kérte a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztert, hogy Laborc Sándor helyett új személyt jelöljön a Nemzetbiztonsági Hivatal élére.

Simicskó István, a Nemzetbiztonsági Bizottság kereszténydemokrata elnöke azután beszélt erről, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tegnap nem támogatta a jelölt kinevezését a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójává.

A Fidesz korábban többször is kockázatosnak nevezte Laborc Sándor kinevezését, mert a jelölt az egykori Szovjetunióban, az orosz állambiztonsági egyetemen végezte tanulmányait.

Szilvásy György megerősítette, hogy ha meglesz Laborc Sándor átvilágítása, továbbra is az ő kinevezését terjeszti fel a miniszterelnöknek.
Tarlós ismertette a Fidesz-KDNP Budapest-koncepcióját

Bemutatta a fővárosi ellenzék Budapest-koncepcióját a Fidesz-KDNP frakciószövetségének elnöke. Tarlós István elmondta: a részletes városfejlesztési és városüzemeltetési programot várhatóan 2009 végén ismertetik.

A tervezet alapján az ellenzék 2015-re új közigazgatási rendszert alakítana ki, stabilizálná a gazdaságot, hatékony városi rendőrséget hozna létre tehermentesítené a belvárost és növelné a zöldfelületek nagyságát.

A lengyel alsóház támogatta Tusk kormányát

Lengyelországban bizalmat kapott az alsóházban Donald Tusk jobb-közép kormánya. A szejm képviselői hosszú vita után 238-204 arányban szavaztak az új kabinet mellett.

A kormányfő programbeszédében határozott liberális politikát ígért, amelynek eredményeként bevezetik az eurót, és megkezdik az ország elmaradott infrastruktúrájának fejlesztését.

Meciar pártja nem lép ki a Fico-kormányból

Szlovákiában nem lép ki a kormánykoalícióból a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - közölte a párt egyik magas rangú illetékese azután, hogy Robert Fico miniszterelnök menesztette az agrárminisztert egy földeladási botrány miatt.

A koalíció vezető politikusának felmentését Ivan Gasparovic államfő is jóváhagyta.

Munkáspárti siker Ausztráliában

Ausztráliában a részleges hivatalos eredmények alapján az ellenzéki Munkáspárt nyerte a parlamenti választásokat.

A szavazatok több mint 60 százalékának összeszámlálása után a Kevin Rudd vezette Munkáspárt csaknem 54, a John Howard kormányfő irányította konzervatív koalíció 46 százalékot szerzett. A miniszterelnök elismerte vereségét.

Hivatalos: Musarraf újabb öt évig maradhat elnök

A pakisztáni választási bizottság ratifikálta Pervez Musarraf elnökké választását újabb 5 évre. Az elnököt a pakisztáni parlament választotta meg októberben újabb mandátumára, de az ország legfelsőbb bírósága nem fogadta el az eredményt.

November 3-án Pervez Musarraf rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és eltávolította azokat a bírákat, akik ellenezték a jelöltségét.

Pénteken az új összetételű legfelsőbb bíróság megerősítette az elnök jogát a jelöltséghez és utasította a választási bizottságot, hogy hitelesítse a szavazás eredményét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×