Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tokaj-Hegyalja: törvényt kezdeményeznek a világörökségi helyszíneink védelmére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jogszabályt kell alkotni az olyan területek védelmére, mint például a világörökség részének nyilvánított Tokaj-Hegyalja, ahol egy szalmatüzelésű erőművet akarnak építeni - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának MDF-es elnöke.

Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke elmondta: a világörökség részének nyilvánított területek védelmére alkotandó jogszabály megvitatására rendkívüli ülésre hívta össze az általa vezetett parlamenti testületet.

Katona Kálmán hangsúlyozta: ha már a Szerencsre telepítendő szalmatüzelésű erőmű engedélyének visszavonását nem is tudják ezzel elérni, az megakadályozható lenne, hogy a jövőben a világörökségi védettség alatt álló, vagy más szempontból különösen értékes területeinken ne hajtsanak végre hasonló beruházást.

Az ellenzéki politikus szerint máshol ez kiválóan működik. Katona Kálmán példaként hozta fel a Galapagosz-szigeteket, ahová csak az léphet be, aki aláír egy papírt, amely szerint még egy cigarettára sem fog rágyújtani.

Magyarországon egyelőre azonban még olyan jogszabály sincs, amely a világörökség részének nyilvánított helyszíneket - például a Hegyalját - megvédené.

"Úgy csináltak, mint ha magányos mozdonyok nyargalásznának"

Katona Kálmán arra is felhívta a figyelmet, hogy a vasúti szárnyvonalak koncepciótlan megszüntetése jelentős környezetvédelmi kockázatot jelent, a forgalom ugyanis a településeken átvezető közutakra terelődik.

A volt közlekedési miniszter szerint a közlekedési tárca egy olyan hatástanulmány alapján akarja megszüntetni a vonalakat, amely csak a szárnyvonalak forgalmát mérték, azt nem, hogy ezek mennyivel növelik a fővonalak forgalmát.

Hanganyag: Herczeg Zsolt