eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sokba kerülhet, ha nem vigyáz a vízmérőjére

Évente átlagban ezer vízmérő óra fagy el a tél folyamán, amelyek helyreállítása összesen 12-14 millió forintba kerül - mondta az InfoRádióban a Fővárosi Vízművek szóvivője. Ha bebizonyosodik, hogy a fogyasztó nem tette meg a fagyás elleni óvintézkedéseket, akkor az akár százezer forintos költséget neki kell állni.

Érdemes télen odafigyelni a fagyhatárnál magasabban elhelyezett vízórákra, azaz azokra, amelyek a föld alatt, kevesebb, mint 1,2 méter mélyen vannak elhelyezve. Ezek ugyanis szétfagyhatnak, ha nincsenek kellően védve a beszivárgó víztől vagy a hidegtől.

Mindez gyakran csak akkor derül ki, amikor egy hideg reggelen hiába nyitjuk meg a csapot a házban, semmi nem jön belőle. Ilyenkor elképzelhető, hogy a vízóra ment tönkre, de az sem kizárt, hogy a vízvezetékben keletkezett egy hatalmas jégdugó, amely elzárja a víz útját.

A Fővárosi Vízművek szóvivője arra figyelmeztet, hogy ilyen esetekben ne kezdjük el nagy lánggal melegíteni a vezetéket, mert azzal még nagyobb kárt okozhatunk. Érdemes szakembert hívni, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor fokozatosan, kis lánggal kell felolvasztani a csövet.

Lévai Zsuzsa hozzátette: a vízóra javítása - annak cseréjével együtt - általában 12-14 ezer forint, a vezetékcsere azonban attól függ, hogy milyen hosszan ment tönkre a cső.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×