Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét készülődnek a szakszervezetek: határozatlan idejű vasutassztrájk várható?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A november 21-i sztrájk sikeres volt, de nem járt értékelhető eredménnyel, ezért újabb munkabeszüntetésekre kell számítani - hangzott el a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének tájékoztatóján. A tervek szerint a vasutasok következő sztrájkja addig tart, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseket.

Sikeres volt a november 21-én megtartott sztrájk, de egyelőre nem járt értékelhető eredménnyel - hangzott el a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének tájékoztatóján.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke kiemelte: fenntartják a követeléseiket, és újabb, minden eddiginél nagyobb sztrájkot szerveznek, amelynek kezdőnapját november 26-ig jelöli ki a Liga elnöksége.

A tiltakozás újabb, eddig nem használt törvényes eszközeit fogják alkalmazni - hangsúlyozta az érdekképviseleti vezető. Hozzátette: addig fognak újabb sztrájkokat szervezni, ameddig van esély arra, hogy befolyásolják a törvény sorsát.

"A kormány provokál"

A kormány a sztrájk értékelésekor provokálja a szakszervezeteket, noha a sztrájktörvény szerint a kabinetnek is a tárgyalásokat kellene elősegítenie - vélekedett a Liga Szakszervezetek elnöke.

Gaskó István kiemelte: azt javasolja, hogy a következő vasutassztrájk határozatlan idejű legyen, vagyis addig tartson, amíg nem teljesülnek a követelések.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a kormány megpróbálja lekicsinyleni a sztrájkot, de részben mégis enged a követeléseknek.

Részleges engedmények

Palkovics Imre szerint ezt bizonyítja, hogy elhalasztották több vasúti mellékvonal megszüntetését, sorban születnek a kormánypárti módosító javaslatok a társadalombiztosítás átalakításáról, a kabinet pedig az OÉT ülésén közöltek szerint hajlandó tárgyalni az autóbuszvezetők nyugdíjának gépjárműtípus-függő kiszámításáról szóló szabályról

A folytatandó akciónak nagy társadalmi támogatottsága van, és ezt a közvélemény-kutatások is igazolják - hangsúlyozta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Hanganyag: Herczeg Zsolt