Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több a tripperes Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon ma az emberek sokkal gyakrabban létesítenek rövid ideig tartó szexuális kapcsolatokat, mint korábban és közben nem használnak a nemi betegségek terjedését is gátló védekező eszközt - mondta az InfoRádiónak a 2007-es első adatokat elemezve a szexuális úton terjedő betegségekkel foglalkozó STD Társaság elnöke.

Várkonyi Viktória nemi gyógyász hozzátette: az új adatok alapján a kankósok száma nőtt, a szifiliszeseké enyhén csökkent, a HIV fertőzötteké pedig legalább annyi, mint tavaly.

A kankó, vagy ismertebb nevén a tripper a férfiakat és a nőket egyaránt megfertőzi. Lehet tünetmentes is, tünetei azonban a nőknél a megváltozott hüvelyváladék, vizeléskor jelentkező fájdalom, szokatlan hüvelyi vérzés és a közösülés közben érzett fájdalom.

A férfiaknál sárgászöldes húgycsőfolyás, a herékben, valamint a vizeléskor érzett fájdalom jelezheti a betegség meglétét. A kankó antibiotikummal gyógyítható, de többször is elkapható.

A kankósok száma egyenletesen emelkedik Magyarországon, amely a szakember szerint arra utal, hogy az emberek egyre gyakrabban vágnak bele alkalmi partnerkapcsolatokba, védekezés nélkül.

A szifilisz az eddigi adatok szerint átmenetileg visszaesett ugyan, Várkonyi Viktória szerint azonban a kijelentéssel érdemes megvárni az év végét, a nyáron megfertőződöttek ugyanis még valószínűleg nem keresték fel az orvosaikat. A betegségnek ugyanis akár 13 hét is lehet a lappangási ideje.

Ez a betegség is a legtöbbször a nemi érintkezés útján terjed, de az anya is átadhatja születendő gyermekének. A szifilisz vagy vérbaj is antibiotikummal gyógyítható.

Hanganyag: Torda Júlia