eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A magyarországi a "legbátrabb reform" - a nap legfontosabb hírei

Frankfurtban a tartós növekedés biztosítását nevezte a legfőbb feladatnak és a legnagyobb kihívásnak a globalizációs környezetben a kormányfő. Gyurcsány Ferenc a nagy európai bankok vezetőit tömörítő Európai Bankár Konferencián, a kontinens egyik legtekintélyesebb pénzügyi fórumán tartott vitaindító előadásában hangsúlyozta: Magyarország számára is ez a legnagyobb feladat.

A kormányfő - aki az egyetlen meghívott vezető politikus volt - a magyarországi reformokról is tájékoztatta a résztvevőket. Az Európai Központi Bank elnöke az általa eddig ismert legbátrabb reformnak nevezte a magyarországiakat. Jean-Claude Trichet azt mondta: tudja, hogy ez nagyon nehéz program, de szerinte a végrehajtása Magyarország érdeke. Elismerően szólt a magyarországi folyamatokról Angel Gurría, az OECD főtitkára is. Közben Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az Európai Központi Bank elnökének szavaira reagálva úgy nyilatkozott: a magyar megszorító csomag rendkívül rossz szerkezetű, hatalmas áldozatokat követel a lakosságtól, miközben a kormány nem tesz lépéseket a tartós gazdasági növekedés alapjainak megteremtéséért.

Nem támogatták Laborc Sándor kinevezését az NBH élére

Nem támogatta Laborc Sándor kinevezését a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójává az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. A testület fideszes, kereszténydemokrata és MDF-es tagjai nemmel szavaztak, a szabad demokraták tartózkodtak, és csak a szocialisták támogatták a jelöltet. Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter azt mondta: ha Laborc Sándor C-típusú átvilágítása megnyugtatóan zárul, akkor kinevezi őt. Korábban a Fidesz kockázatosnak nevezte a Nemzetbiztonsági Hivatalt jelenleg megbízott főigazgatóként irányító Laborc Sándor kinevezését, mert a jelölt az egykori Szovjetunióban, az orosz állambiztonsági egyetemen végezte tanulmányait.

Koalíciós egyeztetés az egészségbiztosítási reformról


Újabb egyeztetést tartottak az egészségbiztosítás átalakításáról a koalíciós pártok - közölte az SZDSZ ügyvivője. Horn Gábor elmondta: az előterjesztéshez benyújtott valamennyi módosító indítványt megtárgyalták, és azok többségéről meg is állapodtak, de részleteket nem közölt. A liberális politikus hozzátette: a többi között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utódszervezetének felügyeletéről és a menedzsmentjogok ügyéről várhatóan a jövő héten egyeztetnek ismét.

Éger: "A jobb ellátáshoz több pénz kell"

Egy függetlenül gazdálkodó társadalmi egészségbiztosítási intézmény létrehozása szerepel a Magyar Orvosi Kamara és a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal által készített alternatív javaslatban. A dokumentumot már megkapta az államfő, a parlamenti pártoknak pedig ma juttatták el. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban hangsúlyozta: a jobb ellátáshoz több pénzre van szükség, ezért érthetetlen, hogy miért csökken évről évre az egészségügyi közkiadások GDP-arányos részesedése. A szakszervezetek újabb sztrájkra készülnek

Sikeresnek tartja az érdekképviselet által szervezett szerdai sztrájkot a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István azt mondta: mivel a munkabeszüntetésnek egyelőre nincs eredménye, követeléseiket fenntartják, és hétfőig döntenek az újabb sztrájk időpontjáról. Hangsúlyozta: a következő munkabeszüntetést várhatóan határozatlan időtartamban hirdetik meg. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arról számolt be, hogy mintegy 250 oktatási intézményben több mint 7.600 dolgozó sztrájkolt az egészségbiztosítási rendszer átalakítása és a nyugdíjreform ellen.

Útfelújítás: Félmilliárdot kell Budapestnek visszafizetnie

Félmilliárd forint kormányzati támogatást kellene visszafizetnie a fővárosnak a 2006-os útfelújításokkal összefüggésben. Ezt egy most elkészült, Budapest által megrendelt mérési felülvizsgálat állapította meg. A szakértők indoklása szerint a főváros nem mindig a szerződés szerint használta fel az állami támogatást. A vitatott útfelújítások 96 százaléka ugyan megvalósult, de 30 útszakasz esetében vissza kellene fizetni a rekonstrukcióra kapott hozzájárulást, mert több mint 5 százalékkal rövidebb a felújított burkolat az államnak elszámolt úthossznál.

A Szabadság hidat is elérte a metróbetegség

A tervezettnél 600 millió forinttal drágábban és két hónappal hosszabb idő alatt készül el a budapesti Szabadság híd felújítása. Az ok a 4-es metró Fővám téri állomásának építése és a díszkivilágítás. A korábbi elképzelések szerint a hidat 4,9 milliárd forint saját forrásból újította volna fel Budapest, az InfoRádió birtokába került előterjesztés szerint viszont lehetőség nyílt arra, hogy igénybe vegyenek 2,7 milliárd forint állami támogatást a Strukturális Alapból.

Olimpiai bajnokokat állított elő a rendőrség

Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó és Petőváry Zsolt szintén korábbi vízilabdázó volt az a két férfi, akiket hajnalban állított elő a rendőrség, miután dulakodtak az őket igazoltató járőrökkel Budapesten, az I. kerületben, az alagút bejárata közelében. Ezt Ambrus Tamás, a pécsi vízilabda csapat edzője közölte. A szakember az InfoRádióban elmondta: a vizsgálat végéig felfüggesztette a két sportoló játékjogát a csapatnál. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint a megállított gépkocsi utasa bántalmazta az egyik rendőrt, és megrugdosta a járőrautót, ami megrongálódott. Az elsődleges szakértői vizsgálat alapján a sofőr közepesen ittas volt; társával szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt vizsgálatot indított az ügyészség. A két sportoló szabadlábon védekezhet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×