eur:
393.19
usd:
367.86
bux:
65858.18
2024. április 24. szerda György

Magyarázatot vár a Fidesz a behívott vajdasági magyar hadkötelesek ügyében

A Fidesz szerint Göncz Kinga külügyminiszternek diplomáciai úton kell magyarázatot kérnie Belgrádtól, amiért számos vajdasági magyar hadköteles kapott behívót az elmúlt napokban.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy a mozgósítás összefügg-e a Koszovó jogállamiságának rendezésére kitűzött december 10-ei határidővel.

A külügyi tárca szóvivője közölte: az ügyben először a vajdasági magyar szervezeteknél tájékozódnak. Szelestey Lajos emlékeztetett: a szerb vezetés a koszovói konfliktus békés, politikai úton történő rendezése mellett foglalt állást.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerdán számolt be arról, hogy Nyugat-Bácskában több tucat, a katonai szolgálatát már letöltött magyar férfi kapott katonai behívót.

Pásztor István elmondta: a hadköteles értesítetteknek a dokumentum szerint december 3-án meg kell jelenniük a körzeti katonai parancsnokságon, hogy átvegyék háborús beosztásukat.

A szerb védelmi tárca tájékoztatása szerint nem behívóról, hanem idézésről van szó, amelynek célja, hogy az euroatlanti integrációval összefüggő haderőreform részeként pontosítják a nyilvántartást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×