eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma

Budafokon már futár viszi a gyógyszert

Gyógyszerfutár szolgálat kezdte meg a működését a XXII. kerületben, mert korábban megszűnt az ügyeletes gyógyszertár - számol be róla a Helyi Téma. Az idős emberek és a kisgyermekes családok évekig panaszkodtak arra, hogy fél Budapestet át kellett utazniuk ahhoz, hogy hétvégén és rendelési időn túl is nyitva tartó patikát találjanak.

A Helyi Téma szerint a kerületi gyógyszertáraknak veszteséges az éjszakai és ünnepnapi nyitva tartás. Az alacsony forgalom miatti csekély bevétel és a Magyar Gyógyszerész Kamara alapítványi hozzájárulása együttesen sem fedezik a kiadásokat. Csak önkormányzati vagy állami költség-kiegészítéssel tudnák vállalni a feladatot.

A gyógyszerészek arra is panaszkodtak, hogy kevés a fiatal szakember, legtöbben a jól fizető gyógyszergyárakhoz szegődnek el. A patikák minimális létszámmal működnek, nincs keretük ügyeletesi munkakörre. A gyógyszerárak emelkedése miatt szűkült az üzleti árrés is, tehát egyértelműen ráfizetéses lenne az ügyelet.

Olcsóbb megoldást kerestek

Ennek ismeretében a kerületi önkormányzat igyekezett olyan megoldást találni, amely nem terheli annyira a kerületi büdzsét, mintha a patikákat kellene támogatnia, és megszervezte a gyógyszerfutár szolgálatot.

Herendi Mónika Budafokon dolgozó háziorvos elmondta: sem ő, sem a kollégái nem követik figyelemmel, hogy a betegek miként jutnak hozzá a felírt orvosságokhoz.

Hozzátette, hogy mivel az orvosi ügyeletet nem a kerület házorvosai látják el, hanem egy szolgáltatóval szerződött az önkormányzat, nem tudja, hogy oldják meg a hétvégén vagy az éjszaka felírt gyógyszerek beszerzését.

Vadász András gyermekorvost ismeri a szolgáltatást, de úgy tudja, nem sokan használják ezt a lehetőséget. A gyógyszerek beszerzésében annyit szoktak segíteni pácienseinknek, hogy ha az egyik patikában nem találják a medicinát, javaslunk egy másik helyet. Egyébként nem foglalkoznak azzal, ki hogyan intézi el a gyógyszerei beszerzését, olyanok is vannak, akik külföldről hozatják be.

Még nem sokan ismerik

Sokan azonban nem fedezték még fel a gyógyszerfutár előnyeit. Az idősebb korosztálynak az internet és a mobiltelefon használata is nehézséget jelenthet.

A Helyi Téma felhívta a gyógyszerfutárt, a mobiltelefon számán nem vették fel, viszont a vonalas számon azonnal jelentkezett az ügyelet. A szolgáltató vezetője elmondta: főként a vonalas telefonon jelentkeznek az ügyfelek, többnyire idős vagy mozgáskorlátozott emberek.

Az ügyeletes orvos által felírt gyógyszer kiszállítása a lakosság részére térítésmentes. Az este 20 órától másnap reggel 8 óráig, valamint hétvégén és ünnepnapokon csak a 360 Ft-os patikai ügyeleti díjat kell megfizetni.

Az orvos a recept kiállítását követően felhívja telefonon a szállítót, egyezteti a gyógyszereket és a megrendelő címét, majd a szolgáltató megállapítja a gyógyszerek árát, és az orvoson keresztül közli a beteggel. Ha a beteg ezt nyugtázza, a gyógyszereket két órán belül kiszállítják. A költségeket ekkor kell kiegyenlíteni.

Ügyeleti időben lakossági gyógyszerrendelés esetén a kiszállítás díja 600 Ft, és ehhez járul a 360 Ft-os patikadíj. Telefonos megrendeléskor, címegyeztetés után a futár két órán belül megjelenik, és a recepteket átveszi. Egyeztetés után két órán belül kiszállítják a gyógyszereket. A díjat a beteg ekkor egyenlíti ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×