Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szinte mindenkiben ott bújkál a sztrájkoló

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden második ember a sztrájkokat tartja az elmúlt hetek legfontosabb közéleti eseményének - derül ki a Medián felméréséből. Tízből heten elfogadják és támogatják a munkabeszüntetéseket; ellenben a tüntetéseket kevesen helyeslik.

Bakonyi Eszter kutatásvezető az InfoRádióban elmondta: azt vizsgálták, mennyit tudnak az emberek a mostani sztrájkokról, és általában mi a véleményük a munkabeszüntetés intézményéről.

Az adatokból az látható, hogy a magyar közvéleményt nagyon foglalkoztatják a sztrájkok. Minden második ember a sztrájkokat nevezte a közelmúlt legfontosabb történéseinek - közölte.

A szakember elmondta: a megkérdezettek abban is nagyon tájékozottnak mutatkoztak, hogy mely szervezetek, illetve társadalmi csoportok az érintettek.

A sztrájk intézménye általában népszerű. Tíz emberből heten azt mondják: elfogadható, ha az emberek munkabeszüntetéssel akarnak nyomást gyakorolni - tette hozzá Bakonyi Eszter.

A többség azt mondja, hogy még akkor is "elviseljük és támogatjuk, ha bizonyos csoportok sztrájkolnak, amikor ez kellemetlenséggel jár" - jelentette ki a kutatásvezető.

Az ellenzéki szavazók elsöprő többsége mondta, hogy támogatják a nyomásgyakorlásnak ezt a módját a kormány politikájára. A kormánypártiak között nagyobb arányban voltak azok, akik azt mondták, így nem lehet elérni "valós döntésmódosításokat", ezzel akadályozzák csak mások életét - ismertette az eredményeket a szakértő.

A közvélemény sokkal kevésbé támogatja a tüntetéseket, mint a sztrájkokat - közölte Bakonyi Eszter.

Ennek valószínűleg az az oka, hogy a közelmúltban több demonstráció végződött erőszakkal - mondta.