eur:
394.59
usd:
365.01
bux:
65480.96
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ha most bukna a kormány, kétharmados Fidesz-többség jönne

A Medián felmérése szerint a választani tudó biztos szavazók között a Fidesz népszerűsége 64 százalékon, az MSZP-é 26 százalékon áll - derül ki a közvélemény-kutató cég novemberi felmérésből, amely a HVG című hetilap megbízásából készült.

A nagyobbik ellenzéki párt megdöntötte márciusi rekordját: a teljes népesség 44 százaléka, a pártot választók hattizede szavazna rá, több mint kétszer annyian, mint az MSZP-re - olvasható a hetilap honlapján.

A felmérés szerint az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében 21 százalékos.

A kutatás szerint a Fidesz-szavazók nem csak sokkal többen vannak, de sokkal elkötelezettebbek is: 66 százalékuk mondja biztosra a részvételét egy új parlamenti választáson, míg a nagyjából változatlan létszámú szocialista szavazótáborban ez az arány épp 10 százalékponttal kisebb.

A kisebb pártok őrzik az elmúlt fél évben jellemző átlagos támogatottságukat, az MDF-nek és az SZDSZ-nek is négyszázalékos a támogatottsága a választani tudó biztos szavazók között.

A politikusok népszerűségi listáján is változás történt: továbbra is Sólyom László köztársasági elnök áll az élen, a Fidesz három prominense, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnökei és Orbán Viktor,a Fidesz elnöke azonban megelőzte a korábban dobogós Dávid Ibolyát, az MDF elnökét és Szili Katalint, az Országgyűlés szocialista elnökét.

A Fidesz újbóli erőre kapása aligha független attól, hogy az általa indított népszavazási kezdeményezés célegyenesbe ért, és nagy valószínűséggel csak a párt három kérdéséről szavazhatnak majd a polgárok - áll az elemzésben.

A kutatás szerint 39-ről 46 százalékra nőtt a referendumon való részvételüket biztosra mondók aránya. Az értékelés szerint a jelenlegi biztos szavazók hatvan százalékának a részvétele is elegendő lehetne ahhoz, hogy a referendum mindhárom kérdésben eredményes legyen.

A közvélemény megosztott abban, hogy egy eredményes népszavazás esetén mit kellene tennie a kormánynak: 45 százalék szerint le kellene mondania, 46 százalék szerint viszont nem.

A Századvég és a Forsense november 19-én megjelentetett közvélemény-kutatása szerint az elkötelezett szavazók változatlan választói aktivitása mellett (41 százalék) módosultak az erőviszonyok a biztos szavazó pártválasztók körében.

Míg a Fidesz támogatottsága három százalékponttal emelkedett, és jelenleg 61 százalékon áll, az MSZP támogatottsága ugyanennyit csökkent, és így most 28 százalékpontos értéket mutat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×