Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ha most bukna a kormány, kétharmados Fidesz-többség jönne

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Medián felmérése szerint a választani tudó biztos szavazók között a Fidesz népszerűsége 64 százalékon, az MSZP-é 26 százalékon áll - derül ki a közvélemény-kutató cég novemberi felmérésből, amely a HVG című hetilap megbízásából készült.

A nagyobbik ellenzéki párt megdöntötte márciusi rekordját: a teljes népesség 44 százaléka, a pártot választók hattizede szavazna rá, több mint kétszer annyian, mint az MSZP-re - olvasható a hetilap honlapján.

A felmérés szerint az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében 21 százalékos.

A kutatás szerint a Fidesz-szavazók nem csak sokkal többen vannak, de sokkal elkötelezettebbek is: 66 százalékuk mondja biztosra a részvételét egy új parlamenti választáson, míg a nagyjából változatlan létszámú szocialista szavazótáborban ez az arány épp 10 százalékponttal kisebb.

A kisebb pártok őrzik az elmúlt fél évben jellemző átlagos támogatottságukat, az MDF-nek és az SZDSZ-nek is négyszázalékos a támogatottsága a választani tudó biztos szavazók között.

A politikusok népszerűségi listáján is változás történt: továbbra is Sólyom László köztársasági elnök áll az élen, a Fidesz három prominense, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnökei és Orbán Viktor,a Fidesz elnöke azonban megelőzte a korábban dobogós Dávid Ibolyát, az MDF elnökét és Szili Katalint, az Országgyűlés szocialista elnökét.

A Fidesz újbóli erőre kapása aligha független attól, hogy az általa indított népszavazási kezdeményezés célegyenesbe ért, és nagy valószínűséggel csak a párt három kérdéséről szavazhatnak majd a polgárok - áll az elemzésben.

A kutatás szerint 39-ről 46 százalékra nőtt a referendumon való részvételüket biztosra mondók aránya. Az értékelés szerint a jelenlegi biztos szavazók hatvan százalékának a részvétele is elegendő lehetne ahhoz, hogy a referendum mindhárom kérdésben eredményes legyen.

A közvélemény megosztott abban, hogy egy eredményes népszavazás esetén mit kellene tennie a kormánynak: 45 százalék szerint le kellene mondania, 46 százalék szerint viszont nem.

A Századvég és a Forsense november 19-én megjelentetett közvélemény-kutatása szerint az elkötelezett szavazók változatlan választói aktivitása mellett (41 százalék) módosultak az erőviszonyok a biztos szavazó pártválasztók körében.

Míg a Fidesz támogatottsága három százalékponttal emelkedett, és jelenleg 61 százalékon áll, az MSZP támogatottsága ugyanennyit csökkent, és így most 28 százalékpontos értéket mutat.