Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az autóbuszjáratok kétharmada állt le Vasban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az autóbuszok kétharmada állt le szerdán reggel hat órakor Vas megyében a Vasi Volán szolidaritási sztrájkja miatt.

"Szakszervezetünk előzetesen megállapodott a még elégséges szolgáltatás mértékéről, ennek megfelelően indulnak, vagy maradnak az állomásokon az autóbuszok" - mondta Németh Károly, a Vas Megyei Közúti Közlekedési Független Szakszervezet elnöke.

Hozzátette: a megállapodás szerint a szerződéses járatok közlekednek, az iskolabuszok is menetrendszerűen járnak, és a munkásjáratok is elszállították az éjszakai műszak dolgozóit. Szombathelyen a helyi járatok harmada is közlekedik, elsősorban a törzsvonalakon. A vidéki városokban ennél is ritkábbak a járatok. Az utazóknak azt tanácsolják, érdeklődjenek az információs telefonszámokon.

Szombathelyen az Ady téri buszpályaudvaron alig néhány utas várakozott a sztrájk kezdetekor, ők előre tájékoztatást kértek arról, hogy indul-e az autóbuszuk vagy sem.

Budapestre, Zalaegerszegre, Szegedre és Kaposvárra is elindultak a távolsági járatok, a sztrájk nem érintette az Ausztriába induló két nemzetközi járatot sem.

Amíg a néhány utas békésen várakozott, az autóbuszvezetők pihenőhelyén éles vita bontakozott ki a szakszervezet képviselője és néhány sofőr között. A buszvezetők keményebb fellépést kértek számon a szakszervezeti vezetőtől, teljes leállást sürgettek.

"Ez így nem sztrájk, keményebben oda kellene tenni magunkat, ha eredményt akarunk elérni" - mondta az egyik sofőr, akinek a még elégséges szolgáltatás jegyében el kellett indulnia.

Németh Károly azzal érvelt, a mostani munkabeszüntetés "csatlakozási sztrájk", nem a Volán társaság ellen, hanem a kormánynak a nyugdíjszabályok megváltoztatására tervezett intézkedései ellen irányul.