Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Szokatlan lesz a homoszexuális pároknak levezetni a szertartást\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány tervei szerint 2009-től a homoszexuális párok is köthetnek regisztrált élettársi kapcsolatot, egy szertartás keretében, anyakönyvvezető előtt. De hogy is néz majd ki mindez a gyakorlatban? Az InfoRádió erről kérdezte az Anyakönyvvezetők, Népesség-nyilvántartók és Okmányügyintézők Országos Közhasznú Egyesületének elnökét.

Ha a kormány javaslatát megszavazza az Országgyűlés, 2009-től a házasság mellett a törvény még kétféle párkapcsolati viszonyt ismer majd el: a bejegyzett és a be nem jegyzett élettársi kapcsolatot - mondta az InfoRádióban Ugróczki Mária.

A bejegyzett élettársi viszonyt kezdeményezőknek az anyakönyvvezetők előtt kell nyilatkozatot tenniük, ezt várhatóan a homoszexuális párok is megtehetik majd.

És mint ahogy létezik egy születési, egy halálozási és egy házassági anyakönyv, úgy lesz majd egy negyedik is: az élettársi viszonyokat rögzítő.

Mivel azonban az anyakönyvek, és az anyakönyvvezető előtt zajló szertartások igen drágák - mondta Ugróczki Mária -, várhatóan élettársi viszonyt nem lehet majd bárhol köttetni, csak az arra kijelölt településeken.

Így zajlik majd a válás

Ahogy a házasok is olykor elválhatnak, az élettársak is töröltethetik majd kapcsolatukat - mondta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Tóth Ádám hozzátette: ehhez nem kell mást tenniük, mint felkeresniük a lakóhelyük szerinti területileg illetékes közjegyzőt.

Magukkal kell vinni egy magánokiratba foglalt megegyezést, amely szerint nincs egymással szemben követelésük és nincs közös kiskorú vagy eltartásra jogosult gyermekük. A közjegyző határozatot hoz az élettársi viszony megszűnéséről és kezdeményezi annak törlését az anyakönyvből.

Az eljárásnak természetesen költsége is lesz, de hogy mennyi, azt még nem lehet tudni.

Tóth Ádám szerint azonban a válási eljárás illetékét, azaz 12 ezer forintot biztos nem haladja meg.

Hanganyag: Herczeg Zsolt