Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiába a minisztérium visszakozása, szerdán megbénul az ország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megtartják a szerdára hirdetett vasutas sztrájkot, a szakszervezetek. A vasúti szárnyvonalak bezárása ellen tiltakoznak szerda reggel 6-tól 12-ig.

Nem sikerült megállapodnia a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal a Vasutasok Szakszervezetének és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének.

A GKM javaslata szerint a harmincnyolc vasúti mellékvonalból huszonhat üzemeltetésére pályázatban keres vállalkozókat, tizenkettőn pedig párhuzamosan közlekednek majd a vonatok és a Volán-járatok február végéig. Ezt követően a kihasználtság függvényében döntenek a vonalakról.

Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke nem tartja elfogadhatónak a döntést.

"Az elmúlt időszakban több tárgyalást folytattunk a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, és mindezidáig nem sikerült megállapodást kötnünk. Úgy érezzük, hogy a minisztérium a szakszervezetek véleményét nem vette figyelembe a döntésénél, egyoldalúan döntött a harmincnyolc szárnyvonal sorsáról, és nem látjuk hosszú távon biztosítottnak a harmincnyolc szárnyvonal jövőjét" - jelentette ki Simon Dezső.

"Ezért a Vasutasok Szakszervezete sztrájkfelhívása él, és szerdán reggel 6 és 12 óra között sztrájkolni fogunk" - jelentette ki a tömörülés elnöke.

Simon Dezső jelezte: a munkabeszüntetés ideje alatt is készen állnak az egyeztetésre.

Nem tréfálnak

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke arról számolt be: nem tudják, hogy milyen elégséges szolgáltatásokat biztosítanak az utasoknak, mivel az erről szóló tárgyalások még folynak. A jelenlegi állás szerint egy vonat sem fog közlekedni a sztrájk ideje alatt

"Úgy látjuk, hogy a MÁV tárgyalódelegációjának tagjai nem nagyon mutatnak affinitást a megállapodás megkötésére, ami nagy baj" - mondta Gaskó István.

A szakszervezeti vezető hozzátette: a tömörülés tagjai nem közlekedtetik majd el a vonatokat, akkor sem, ha a MÁV kísérletet tesz erre, a 6 óra előtt indult járatok pedig csak a legközelebbi olyan állomásig viszik el az utasokat, ahol tárolóvágányra lehet tenni azokat.

A nemzetközi vonatokat a határállomáson befogadják, de onnan 12 óráig nem engedik tovább azokat.

A korábbi sztrájkok tapasztalatai alapján a menetrendszerinti járatok 15-20 százaléka közlekedett a munkabeszüntetések idején.

A sztrájk után legalább 24 óra kell ahhoz, hogy újra helyreálljon a vasúti forgalom, ez azt jelenti, hogy csütörtök délutánik lehet még fennakadásokra számítani.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ