eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Uj Péter: "Nem normális viselkedés ez"

A rendőrség szerint minden szabályosan történt, amikor szombaton két, munkáját végző újságírót is előállítottak a Batthyány örökmécsesnél engedély nélkül tartott demonstráción. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a törvény nem tesz különbséget a tudósító és a tüntető között. Uj Péter, az Index főszerkesztője szerint a rendőrség törvényellenesen állította elő a hírportál és a hvg.hu munkatársait a szombati rendezvényen. Az intézkedés ellen újságíró-szervezetek és a kormánypártok is tiltakoztak.

Mit gondol a rendőrök szombati fellépéséről?

Uj Péter, az Index főszerkesztője: Én már eleve azt nem értem, hogy miért kell 50 fős békés tüntetést rendőri erővel feloszlatni. Ez alkotmány- és törvénysértő minden szempontból. Azon belül, hogy a munkatársunkat elvitték, és ott hogyan jártak el vele, meg a hvg.hu munkatársaival hogyan jártak el, az már abszolút sért mindenféle törvényt és jogot. Kezdve attól, hogy hazudtak, azt nem engedték, hogy az ügyvédünk elérje őt, neki és a hvg.hu munkatársainak sem engedték meg, hogy kapcsolatba lépjenek a szerkesztőségükkel. Nem normális viselkedés ez.

Korábban a nagyobb tüntetések idején nem tett ilyet a rendőrség. Felszólították a tömeget, hogy távozzon, majd következett az oszlatás, de az újságírókat nem állították elő. Miért most és itt kezdték el ezt?

Nem hiszem, hogy a felsőbb körökből érkezett koncepció alapján jártak el a rendőrök, valószínűleg egy ottani parancsnok döntése volt ez. Egyszerű felkészületlenségről, vagy a helyzet nem megfelelő kezeléséről lehet szó. Az már elgondolkoztató, és magasabb szinten kell keresni a felelősöket, hogy miért van az, hogy újabban szeretnek mindenféle megmozdulást oszlatni, függetlenül attól, hogy az a közrendre bármiféle fenyegetést jelentene.

Tesznek valamilyen panaszt?

Ennél nagyobb ügyek is maradtak megtorlatlanul. Nincsenek illúzióim, hogy érdemes volna bármiféle vizsgálatot kezdeményezni. Az okozott médiavihar talán megteszi a hatását.Újságíró-szövetségek és a kormánypártok is tiltakozásuknak adtak hangot hétfőn amiatt, hogy a be nem jelentett hétvégi budapesti tüntetésen két újságírót is előállított a rendőrség.

Az MSZP jogi és közigazgatási tagozatának elnöke szerint nem helyes, hogy a gyülekezési törvényben nincs külön szabályozás az újságírókra. Bárándy Gergely úgy fogalmazott: nem jó az, hogy a rendőrök munkájukat végző újságírókat visznek el egy helyszínről.

Az SZDSZ közleményben helytelenítette, hogy a rendőrök újságírókat állítottak elő az egyébként törvényesen feloszlatott rendezvényen, míg Gusztos Péter a parlamentben is megszólalt ez ügyben.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter válaszában azt mondta, a Batthyány-örökmécsesnél tartott demonstrációt nem jelentették be, jogellenes volt, ilyet a rendőrségnek fel kell oszlatnia.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöksége közleménye szerint "a helyszínen tartózkodó kollégák a nyilvánosságot képviselték, hivatásukat teljesítették, attól függetlenül, hogy a szóban forgó tüntetést bejelentették-e előzetesen vagy sem".

A szervezet szerint a be nem jelentett tüntetésen történtek is a nyilvánosságra tartozó események. A tájékoztatás ez esetben sem szorítkozhat a hatóságok közlésére - hangsúlyozták, kiemelve, hogy állásfoglalásunkat továbbították az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjének.

A Magyar Újságírók Közössége megdöbbenését fejezte ki a történtek miatt, mint közleményükben rámutattak, elfogadhatatlannak tartják "ezt a provokatív erődemonstrációt".

A közösség minden hazai újságírót - szimpátiától és pártállástól függetlenül - felkért arra, hogy tiltakozzon a "botrányos rendőrségi fellépés" ellen.

A rendőrség súlyosan megsértette a sajtószabadságot, a rendőrségi törvényt és a szolgálati szabályzatot, amikor két újságírót előállított egy szombati budapesti demonstráción - mondta az InfoRádiónak a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.Miért állították elő az újságírókat szombaton?

Az újságíróknak szóló felszólítás lényege az volt, hogy az intézkedés helyszínét hagyják el - mondta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. - Ez nem azt jelenti, hogy nem tudósíthatnak egy-egy ilyen eseményről. Nem tettek eleget ennek, ezért előállították őket.

Milyen jogalapja van a rendőrségnek arra, hogy a munkájukat végző, közfeladatot ellátó újságírókat is távozásra szólítsa fel?

A törvények nem tesznek különbséget aközött, hogy ki az, aki ilyenkor a helyszínen tartózkodik. Ez mindenkire egyaránt vonatkozik. Kellő időt hagynak a rendőrök a helyszín elhagyására. Ezt kellett volna tenni ebben az esetben is. A parancsnoki vizsgálat jogszerűnek ítélte az előállításokat. Jogorvoslatnak helye van, a határozat kézhez vételétől nyolc napon belül lehet kifogással élni.

Miért kellett megbilincselni az újságírókat, miért nem értesíthették a családjukat és jogi képviselőjüket?

Az előállításnak megvannak a maga szabályai. Nem lehet különbséget tenni abban a tekintetben, hogy ki újságíró és ki nem az. Az előállítás során az általános érvényű szabályokat alkalmazták a rendőrök, amit minden hasonló helyzetben.

Miért akadályozták az újságírók a rendőrök munkáját, ahogy korábban a rendőrség azt állította?

Nem mondtuk, hogy akadályozták a munkánkat. A munka akadályozása elkerülése érdekében hangzott el a rendőri felszólítás. Ennek ellenére ott maradtak a helyszínen, számolniuk kellett azzal, hogy ha nem hagyják el a területet, ők is intézkedés alá lesznek vonva.

Korábban is történtek ilyen felszólítások, ám akkor az újságírók ellen nem léptek fel. Hogyan lehet ez?

Különböző helyzetekről van szó. A szombati helyzetben úgy ítélték meg a rendőrök, hogy ez a lépés szükséges.

4

A magyar sajtótörvény biztosítja, hogy az újságírók az eseményekről tudósíthassanak, és megfigyelhessék azokat - mondta az InfoRádiónak Lövétei István alkotmányjogász.

Kifejtette: ha az újságírók nem akadályozták az intézkedést, akkor a rendőrség ilyen súlyú fellépése indokolatlan volt.

Nem biztos, hogy elég alapos indok a rendőrség részéről az, hogy majd fennállhat a veszélye, hogy az újságírók később akadályozni fogják az intézkedést - emelte ki az alkotmányjogász.

Lövétei István hangsúlyozta: a rendőrségnek meg kell tanulnia kezelni az ilyen helyzeteket.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×