Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: Amikor a jól menő vállalkozó és az elvált asszony összefog

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz elnöke szerint a népszavazás össztársadalmi összefogást hozhat létre Magyarországon. Orbán Viktor erről a honlapján közzétett videofelvételen beszél. A volt miniszterelnök beszélgetőtársai: Vukovich Gabriella demográfus és Farkas Péter szociológus.

Ha a munka és megélhetés, az oktatás és az egészségügy rendben van, akkor a politikusok nyugodtak lehetnek, az ország lényegében jó állapotban van - mondta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor közölte: ezek a mutatók ma romlanak, és Magyarországon egyre súlyosabb a szociális válság.

Ilyen helyzetben 1992-1993 óta nem nagyon voltunk. A nép vagyontalan, nincs tulajdona, pénzügyi megtakarításai elfogytak, a társadalom közérzetét a bizonytalanság és a kiszolgáltatottság jellemzi - mondta a pártvezető.

Az állami alkalmazottak sok esetben azért nem mernek megszólalni, demonstrálni, sztrájkolni, mert másnap az utcára kerülhetnek. Nincs összetartás, szolidaritás - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint a társadalom nem tud átlépni egy "mesterséges" lélektani határt.

Bennünket arra tanítottak, hogy az érdekvédelem és a politikai aktivitás egymástól elválik. Ezt a mesterséges választóvonalat egyszer át kell lépni, ha a társadalom nem akar éhen halni, nem akarja, hogy kiforgassák a zsebét, hogy belehaljon a betegségébe és az egész országot ellopják - mondta a politikus.

Az embereknek a sarkukra kell állniuk, és azt kell mondania: elég volt, nem tűrjük tovább. Az embereknek egyszer maguknak kell megváltoztatni a dolgok menetét - jelentette ki Orbán Viktor, majd hozzátette: azt nem tudja, hogy ez a változtatás parlamenti formájú vagy másfajta lesz.

Véleménye szerint a minőségi változás első jele az lesz, amikor az egyik ágazat sztrájkjával a többi ágazat is szolidaritást vállal.

Átjárás kell az egyformán veszélyeztetett csoportok között. A népszavazás kifejezetten alkalmas eszköz ennek megteremtésére - mondta a Fidesz elnöke.

Hozzátette: politikai változásokat kell elérni, mert e nélkül nem lehet a szociális problémákat megoldani.

Az országnak olyan programot kell elfogadnia, amely a középosztály és a bérből, fizetésből élő kisemberek érdekeit egyaránt megtestesíti. Az új kormányzatnak pedig ezt kell végrehajtania - jelentette ki Orbán Viktor.

A népszavazás az első olyan dolog, amikor a jól menő középosztálybeli vállalkozó együtt mondhat nemet a vizitdíjra, a tandíjra és a kórházi napidíjra a megélhetési gondoktól elgyötört, elvált, albérletben élő, három gyermekét egyedül nevelő asszonnyal - mondta a legnagyobb ellenzéki párt vezetője.