eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mikola: A Fidesz ebben nem lesz partner - a nap legfontosabb hírei

Mindenképpen megtartja a szerdára tervezett országos sztrájkot a Liga Szakszervezetek - mondta az érdekképviselet elnöke a kormányzati tárgyalócsoporttal folytatott egyeztetésen.

Gaskó István hangsúlyozta: továbbra sem tartják elfogadhatónak, hogy a kormány ragaszkodik a nyugdíjba vonulóknak 8 százalékos veszteséget okozó nyugdíjszámítási rendszerhez, és nem hajlandó visszavonni az egészségbiztosítás ismertetett reformtervezetét.

A szakszervezeti vezető visszautasította, hogy akciójuk politikai színezetet kapott, egyben felszólította a pártokat, hogy maradjanak távol a demonstrációtól.

Közben a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke bejelentette: november 27-én legalább kétórás munkabeszüntetést tartanak a Volán társaságoknál a vezetett jármű típusához kötött korkedvezményes nyugdíj elleni tiltakozásul.

Gyurcsány pénzt ígért

135 milliárd forint pályázati pénzt különített el a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség számára a kormány - közölte a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc, amikor a hátrányos helyzetű kistérségek és önkormányzati szövetségek vezetőivel találkozott Budapesten, azt mondta: további 310 milliárd forint összértékű pályázatnál kedvezményeket kapnak ezek a kistérségek.

A Fidesz szerint a Gyurcsány-kormány a felelős a vidéki életforma ellehetetlenítéséért.

Erdős Norbert, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy vélte: minél tovább van hatalmon a jelenlegi kormányzat, annál magasabb lesz a szociális válság miatt a szegényebb vidékek, családok és vállalkozások száma.

Marad az SZDSZ a koalícióban

A koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár szerint nem lép ki a kormányból az SZDSZ, mert az MSZP és a liberálisok közötti feszültségek megoldhatók a koalíción belül.

Horn Gábor a két kormánypárt vezetőinek vasárnapi egyeztetése után az InfoRádióban hangsúlyozta: pártja a kormánykoalíción belül szeretné folytatni a megkezdett reformokat, ugyanakkor a konkrét ügyekben továbbra is kiáll a saját álláspontja mellett.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke elmondta: az MSZP-frakció javaslatai megfelelnek a koalíciós megállapodásnak.

Mikola: alternatív javaslat

Módosító indítvány helyett alternatív javaslatot terjesztett elő a nemzeti egészségbiztosításról a Fidesz.

Mikola István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a Fidesz nem lesz partner a társadalombiztosítás felmondását jelentő átalakításban, ezért nem szavazzák meg az előterjesztéshez érkező szocialista módosító indítványokat sem.

Közölte: alternatív javaslatuk az egészségbiztosítás nemzeti intézménnyé fejlesztéséről szól.Felmérés: padlón a koalíció

A Századvég és a Forsense legújabb közvélemény-kutatása szerint minden eddiginél alacsonyabb a kormánypártok támogatottsága.

A november 6. és 15. között, 1000 ember megkérdezésével készült kutatás alapján az MSZP a teljes népesség körében 14, az SZDSZ 1 százalékon áll; a Fideszre a válaszadók 28, az MDF-re 3 százaléka szavazna.

A biztos szavazó, pártot választók körében a Fidesz támogatottsága 3 százalékponttal emelkedett, jelenleg 61 százalékon áll, az MSZP támogatottsága pedig ugyanennyit csökkent, és 28 százalékos értéket mutat.

Az MDF támogatottsága ebben a körben 5, az SZDSZ-é 2 százalék.

Emelkedik a gázolaj ára

Újabb négy forinttal emeli szerdán a gázolaj literenkénti árát a MOL - értesült a portfolio.hu.

Az üzemanyag annak ellenére drágul, hogy az elmúlt egy hétben a világpiacon nem emelkedett az olajár, és a dollár-forint árfolyamban sem következett be komolyabb változás.

A porfolio.hu azt írja: miután a benzin ára változatlan marad, Magyarországon a bruttó nagykereskedelmi árak szintjén várhatóan szerdától drágább lesz a gázolaj, mint a 95-ös benzin.

Megszűnik a nyugdíjasbérletek támogatása

Januártól megszünteti a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a 65 év alatti nyugdíjasok helyközi HÉV-bérletének támogatását - közölte a fővárosi kabinet ülése után a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

Nyáry Krisztián az InfoRádiónak azt mondta: a döntés mintegy négyezer embert érint.

Meghalt Szabó Magda

Kilencven éves korában elhunyt Szabó Magda Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író - tudatta az alkotó titkára.

Szabó Magda 1917-ben született Debrecenben, 1940-től a debreceni egyetemen szerzett latin-magyar szakos diplomát. 1945-ig tanított, majd a Vallás- és közoktatásügyi Minisztérium munkatársa lett.

1949-ben megkapta a Baumgarten-díjat, de még abban az évben visszavonták tőle, és elbocsátották állásából; egészen 1958-ig nem is publikálhatott.

A költőként indult Szabó Magda 1958 után regény- és drámaíróként tért vissza.

A Freskó és Az őz című regények hozták meg számára az országos ismertséget. Számos önéletrajzi ihletésű regénye, például az Ókút és a Régimódi történet mellett egyik legismertebb művének számít az Abigél.

Munkásságát a többi között József Attila- és Kossuth-díjjal, Corvin-lánccal és Prima Primissima díjjal ismerték el. Szabó Magda 90 éves volt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×