Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MDF: \"Érthetetlen\", miért fenyeget a BSA

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bontsa fel az adóhatóság a Business Software Alliance-szal az év elején kötött együttműködési megállapodást - erre kéri az MDF informatikai kabinetjének vezetője az APEH-et felügyelő Veres János pénzügyminisztert. A BSA több ezer vállalkozásnak küldött az utóbbi hónapokban levelet, adatszolgáltatást kérve arról, hogy milyen szoftvereket használnak. A levélben a szervezet azzal fenyegetőzik, hogy az adóhatóság járhat el azzal a céggel szemben, amely nem ismerteti a kért adatokat.

Nem csak a pénzügyminisztert, az adatvédelmi biztost is megkereste a Magyar Demokrata Fórum az APEH-nek a Business Software Alliance-szal kötött szerződése kapcsán - mondta az InfoRádiónak a párt informatikai kabinetjének vezetője.

Pettkó András közölte: azt javasolták Péterfalvi Attilának, hogy kezdjen vizsgálatot a BSA elmúlt hónapokban folytatott törvényellenes adatgyűjtése és adattárolása miatt.

A BSA a kis- és közepes vállalkozásoknak kiküldött leveleiben nyilvántartást kér a cégek által használt számítógépes szoftverekről, és azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben nem kap választ, az APEH indít vizsgálatot velük szemben - tette hozzá a politikus.

Az MDF informatikai kabinetjének vezetője elmondta: azért kérik, hogy az adóhatóság mondja fel megállapodását a BSA-val, mivel annak nincs törvényes felhatalmazása arra, hogy ilyesmivel fenyegessen.

Pettkó András emlékeztetett: korábban Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára azt közölte, hogy az együttműködési megállapodás a BSA-t csak arra hatalmazza fel, hogy kiképezze az APEH szakembereit, míg az adóhatóság annyit vállalt, hogy véleményezi a szervezet szakmai anyagait.

A Magyar Demokrata Fórum szerint az "ál-civilszervezet" túllépett az együttműködés keretein, és lejáratja azokat a valódi civil szervezeteket, amelyek az információs társadalom megerősítéséért dolgoznak.

"Érthetetlennek tartjuk, hogy a BSA miért próbál hatóságként eljárni, amikor erre semmilyen törvényi felhatalmazása nincsen" - közölte Pettkó András.

Hanganyag: Sigmond Árpád