eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk

MDF: "Érthetetlen", miért fenyeget a BSA

Bontsa fel az adóhatóság a Business Software Alliance-szal az év elején kötött együttműködési megállapodást - erre kéri az MDF informatikai kabinetjének vezetője az APEH-et felügyelő Veres János pénzügyminisztert. A BSA több ezer vállalkozásnak küldött az utóbbi hónapokban levelet, adatszolgáltatást kérve arról, hogy milyen szoftvereket használnak. A levélben a szervezet azzal fenyegetőzik, hogy az adóhatóság járhat el azzal a céggel szemben, amely nem ismerteti a kért adatokat.

Nem csak a pénzügyminisztert, az adatvédelmi biztost is megkereste a Magyar Demokrata Fórum az APEH-nek a Business Software Alliance-szal kötött szerződése kapcsán - mondta az InfoRádiónak a párt informatikai kabinetjének vezetője.

Pettkó András közölte: azt javasolták Péterfalvi Attilának, hogy kezdjen vizsgálatot a BSA elmúlt hónapokban folytatott törvényellenes adatgyűjtése és adattárolása miatt.

A BSA a kis- és közepes vállalkozásoknak kiküldött leveleiben nyilvántartást kér a cégek által használt számítógépes szoftverekről, és azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben nem kap választ, az APEH indít vizsgálatot velük szemben - tette hozzá a politikus.

Az MDF informatikai kabinetjének vezetője elmondta: azért kérik, hogy az adóhatóság mondja fel megállapodását a BSA-val, mivel annak nincs törvényes felhatalmazása arra, hogy ilyesmivel fenyegessen.

Pettkó András emlékeztetett: korábban Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára azt közölte, hogy az együttműködési megállapodás a BSA-t csak arra hatalmazza fel, hogy kiképezze az APEH szakembereit, míg az adóhatóság annyit vállalt, hogy véleményezi a szervezet szakmai anyagait.

A Magyar Demokrata Fórum szerint az "ál-civilszervezet" túllépett az együttműködés keretein, és lejáratja azokat a valódi civil szervezeteket, amelyek az információs társadalom megerősítéséért dolgoznak.

"Érthetetlennek tartjuk, hogy a BSA miért próbál hatóságként eljárni, amikor erre semmilyen törvényi felhatalmazása nincsen" - közölte Pettkó András.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×