eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Kovács László: Magyarországnak két hónapja van

A magyar államnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon az Európai Unió belső piaci biztosa által, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása miatt küldött információkérő levélre - mondta Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa. A bizottság a közellátás biztonságának szempontjából különösen fontos vállalatokról szóló törvény miatt indított eljárást Magyarország ellen. Kovács László arról is beszélt: az Európai Bizottság azért egységesítené a társasági nyereségadó alapját, hogy megkönnyítse a kisebb vállalkozások belső piacra lépését.

Két hónap áll a magyar állam rendelkezésére, hogy válaszoljon az Európai Unió belső piaci biztosa által küldött információkérő levélre. Ezt Charlie McCreevy annak az eljárásnak az első lépéseként küldte, amelyet az Európai Bizottság a közellátás biztonságának szempontjából különösen fontos vállalatokról szóló törvény miatt indított Magyarország ellen - mondta a bizottság adó- és vámügy biztosa.

Kovács László közölte: ha a magyar válasz nem kielégítő, újabb levél érkezik, az úgynevezett megindokolt vélemény, amelyben az illetékes biztos az Európai Bizottság nevében kimondja, hogy meggyőzte a korábbi válasz, vagy, hogy a törvény sérti az unió szabályokat.

Amennyiben a második magyar levél sem győzi meg az illetékes biztost, az Európai Bíróság elé kell vinnie az ügyet, amely többnyire az Európai Bizottságnak ad igazat - tette hozzá a politikus.

Van, hogy mégsem

Ellenpéldaként említette Kovács László a kukoricaintervenciós kritériumok szigorítására irányuló rendelet ügyét, amelynek során az Európai Bíróság - a magyar beadványt elismerve - úgy ítélte meg, hogy Brüsszel nem tájékoztatta idejében az érintetteket.

Az Európai Bizottság adó- és vámügy biztosa elmondta: nem tudja megjósolni, hogyan dönt majd a testület a közellátás biztonságának szempontjából különösen fontos vállalatokról szóló törvény ügyében.Egyszerűsítés, egységesítés

Az Európai Bizottság célja, hogy a legfontosabb uniós stratégiák megvalósulását segítse az adópolitika hatékony eszközével, például a belső piac zavartalan működését - közölte a testület adó- és vámügyi biztosa.

Sok vállalkozás - különösen az újonnan csatlakozott országokban működők - azért dönt úgy, hogy megmarad a nemzeti piacon, mert nehézségekkel szembesül. Ezek közül csak egy, hogy a huszonhét tagországban huszonhétféleképpen számolják a társasági adó alapját - mondta Kovács László.

Az Európai Bizottság éppen azért egységesítené a társasági nyereségadó-alap számításának módját, hogy megkönnyítse a kisebb vállalkozások belső piacra lépését - fűzte hozzá a politikus.

Jogos igény kontra biztonsági kockázat

A schengeni övezet bővítése az újonnan csatlakozott államok számára fontos, szimbolikus értékét pedig főleg az a generáció érzi, amely tagjainak még órákig kellett várakozniuk a határátkelőknél - mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Gál Kinga az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor úgy vélte, a régi tagállamok, azon túl, hogy ezzel elismerik az unió valódi kibővülését, látják a határok eltörlésének biztonsági kockázatát.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×