eur:
394.33
usd:
369.52
bux:
65690.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Helsinki bizottság: "A rendőrség súlyosan megsértette a törvényt"

A rendőrség súlyosan megsértette a sajtószabadságot, a rendőrségi törvényt és a szolgálati szabályzatot, amikor két újságírót előállított egy szombati budapesti demonstráción - mondta az InfoRádiónak a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Kádár András Kristóf közölte: a rendőri vezetőktől belső vizsgálatot kérnek, az érintett újságíróknak pedig azt tanácsolják, hogy tegyenek panaszt, amihez a bizottság ingyenes jogi segítséget nyújt nekik.

Mint mondta, a rendőrség a jogállamiságot ássa alá azzal, ha egy rosszul értelmezett jogszabályra hivatkozva eltávolítja az újságírókat egy demonstráció helyszínéről.

A sajtó képviselői ugyanis azért vannak jelen, hogy tájékoztassák az embereket az eseményekről, és hogy kontrollt jelentsenek a hatósággal szemben.

Szavai szerint a rendőrök a szabálysértési törvény új rendelkezéseit érthették félre, amely szerint, ha egy tömeget a helyszín elhagyására szólítanak fel, és az emberek ennek nem tesznek eleget, akkor előállíthatók.

Mindez azonban az újságírókra nem vonatkozik, hiszen ők nem azért voltak ott, hogy demonstráljanak.

Egy szombati demonstráció után jogszerű rendőri intézkedéssel való szembeszegülés miatt szabálysértési eljárást folytattak le a rendőrök Bogád Zoltán, az Index újságírója, és egy másik újságíró ellen.

A Batthyány-örökmécsesnél csaknem ötven fős be nem jelentett, békés, gyertyagyújtással egybekötött demonstrációt tartott.

Az internetes portál munkatársát bilincsbe verve vitték el a rendőrök a helyszínről, fogdába zárták, és több mint hat órán keresztül a VII. kerületi rendőrkapitányságon tartották.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×