eur:
393.83
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Emelné a kormány a benzin adóját

A gazdasági tárca szakállamtitkára szerint már vannak elképzelések a benzin jövedéki adójának emelésére. A lépés célja az EU felé vállalt energiahatékonyság növelése lenne.

A Magyar Ügyvédi Kamara várhatóan az év végéig elkészíti az új ügyvédi törvény tervezetét - írja a Népszabadság. Ma Magyarországon ugyanis tízezer ügyvéd praktizál, és ötezer készül pályára lépni. A jogi karokon évente 3500 hallgató végez, akiknek többsége szintén ügyvéd lesz. Bánáti János, a kamara elnöke szerint az éhes ügyvéd veszélyes, mert az ügyfél megtartásáért vagy egy új megbízásért könnyebben belemegy egy törvénytelen megoldásba. Ezért a kamara bővítené az ügyvédi tevékenységek körét.

A Magyar Nemzet azt írja: elgondolás szintjén már létezik a benzin jövedéki adójának emelési javaslata - jelentette ki Felsmann Balázs, a gazdasági tárca szakállamtitkára. A lépés célja az EU felé vállalt energiahatékonyság növelése lenne. A Napi Gazdaság online kiadására hivatkozó cikk szerint az ötlet realitását növeli, hogy ennek az adónemnek három éve nem emelkedett a mértéke. A benzin literenkénti átlagára jelenleg 283,35 forint, ami az előző év azonos időszakához képest nagyjából az inflációval megegyező mértékben, körülbelül nyolc százalékkal magasabb, miközben az olaj ára csaknem 40 százalékkal emelkedett a világpiacon.

Igen kemény év elé nézünk, ha a 2007-es eredményt jövőre is hozni szeretnénk - mondta Olvas Árpád, a Tiszai Vegyi Kombinát vezetője a portfolio.hu-nak adott interjújában. A cégvezető kitért rá, hogy az elmúlt hónapokban tapasztalt, hihetetlen mértékű kőolajár-növekedés nagyon komoly feladatot állít az iparág elé. Hozzátette, jövőre a többi között, az áram árának növekedése miatt jelentős energiaár-növekedéssel kell számolniuk, ami negatívan fogja befolyásolni a cég versenyképességét. Így újból elvégzik a Tiszai Vegyi Kombinát telephelyének energiaoptimalizálását. Jelenleg a cég éves áramszámlája 15 milliárd forint körül van, összenergia számlája pedig 26 milliárd fölötti, így az alapanyagon kívüli költségek között ez a legnagyobb tétel.

A kedvezőbb kamatok és a kisebb havi törlesztő-részletek miatt egyre többen választanak deviza-alapú, szabad felhasználású jelzáloghitelt - írja a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint ez év szeptemberében közel 1045 milliárd forint volt a bankok által kihelyezett szabad felhasználású jelzáloghitelek állománya, miközben két éve januárban még csak 189 milliárdos volt az összeg. Az előretörés nem véletlen: a bankok kínálata gyorsan bővül, és a hitelnyújtási feltételek is enyhülnek. A hazai ügyfelek ugyanakkor kevésbé mérlegelik a hosszú futamidőből és a devizaalapú konstrukciókból eredő kockázatokat: ez pedig hosszabb távon a problémás tételek arányának emelkedéséhez vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×