Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyelőre megbecsülhetetlen, hányan sztrájkolnak szerdán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb szervezetek csatlakoztak a szerdára hirdetett sztrájksorozathoz. A vasutasokon, pedagógusokon, Volán-, vegyipari és villamosipari dolgozókon kívül munkabeszüntetést tart több ferihegyi szakszervezet is, a demonstrálók számát azonban egyelőre nem lehet megbecsülni.

Pénteken a Munkástanácsok Országos Szövetsége is csatlakozott a Liga Szakszervezetek által meghirdetett szerdai sztrájksorozathoz, így a hat nagy szakszervezeti konföderáció közül már kettőnek a tagszervezetei tartanak munkabeszüntetést a Szolidaritás Napján.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a vasúti szárnyvonalak megszüntetése, az egészségbiztosítási rendszer átalakítása, a nyugdíjszámítási szabályok változása, és a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos módosítások ellen tiltakozó munkavállalók közül hányan nem veszik fel a munkát szerdán.

A LIGA Szakszervezetek honlapján mindenesetre hétfő délelőtt az olvasható, hogy a szövetség tagszervezetein kívül további 37 érdekvédelmi szervezet csatlakozott a Szolidaritás Napjához.

Ami biztos, hogy szerda reggel 6 órától délig országos sztrájkot tartanak a vasutasok, két órára beszüntetik a munkát a földi kiszolgálók is a Ferihegyi Repülőtéren, azt azonban nem tudni, hogy mikor, és hogy ez hogyan érinti a légi közlekedést.

Kazincbarcikán pedig félpályás útlezárással tiltakozik a szerinte hátrányos munkaügyi szabályozás ellen a Vegyipari Munkavállalók Szakszervezete.

Sztrájkolnak szerdán a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének tagjai is, ők a GE Hungary Zrt. kisvárdai és váci gyárának bezárása ellen tiltakoznak, ami szerintük 6-700 ember elbocsátásához vezethet.

A Szolidaritás Napjához csatlakozott még a mintegy tízezres tagságú Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Nagycsaládosok Országos Szövetsége, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerész Kamara, az Egészségügyi Dolgozói Kamara, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége.

Támogatja a sztrájkot az Élőlánc Magyarországért, a Magosz, valamint a Fidesz és az MSZP Társadalompolitikai Tagozata is.

Szerző: Nagy Tamás